Lite om autismspektrumtillstånd och empati (repris).

Ett inlägg från ett drygt år sedan som jag tycker är värt att damma av…

Hur är det egentligen med autism och empati. Kan man ha autism och ändå känna empati? Ja, men man kan ju undra, eftersom det ibland skrivs och sägs det helt okunnigt att människor med autismspektrumtillstånd (AST), som till exempel asperger, inte kan känna empati. Men det står inget om brist på empati i några diagnoskriterier och det är inte kännetecknande för personer med AST.

Journalister spär gärna på den här myten. De skriver gärna att ett par stycken av alla tusentals misstänkta för brott senaste åren har  asperger. Man undrar ju ibland varför de inte talar om vad de har för hårfärg, religion, var de bor eller vad de brukar äta till frukost. Jag misstänker att män i storstäder som äter flingor till frukost, är en vanlig bakgrund och vana bland många kriminella…

Nåväl empati enligt Svenska Akademins ordlista är ”förmåga till inlevelse i andra personers känslor”. Empati är inte bara ett ord, utan en komplicerad process som handlar om att förstå, bry sig om och agera på andras känslor. Det finns många olika tolkningar och definitioner. Men vissa begrepp används konsekvent i de diskussionerna och resonemangen. Kommentera mer än gärna. Det här är viktigt att vi förstår och sprider information om.

Affektiv empati handlar om att känna av andras känslor. Den affekt, ungefär känsla, som den du möter känner, t.ex. frustration eller ilska, speglas i din egen hjärna (instrumentell affekt), du känner frustration och ilska, för att förstå den andres känslor. Då väcks också en annan känsla (komplementär affekt) i hjärnan, lugn. Du vill lugna.

Kognitiv empati handlar om att förstå andras känslor, att se ur den andre personens perspektiv. Det här är för att kunna förstå och besvara en annan persons känslor någorlunda korrekt. Den kognitiva empatin utvecklas senare än den affektiva, först i två-årsåldern.

Hos små barn går känslorna rakt in och speglas direkt till samma känsla. Därför gråter ofta små barn i kör. Och personer med AST har också problem med andras känslor ibland blir de samma som ens egna t.ex. ilska eller glädje. Vi har lättare att tolka de personer vi känner väl, är lika oss och har samma kulturella bakgrund. Vi har lättare att tolka känslor vi själva upplevt.

När man har AST har man i olika grad problem med den kognitiva empatin. De känner med andra och läser in andras känslor, men de förstår inte alltid. När de väl förstått vill de oftast göra allt för att hjälpa eller svara på annat lämpligt sätt. Och ofta läser de av andras känslor bättre än oss ”normalstörda”. Det är oerhört tröttande och krävande!

Men de kan också tro att alla känner som de själva t.ex. som den här killen med Asperger som trodde att alla tyckte äta var jobbigt och tråkigt, för det tycker han. Eller att alla känner glädje för det jag känner glädje för t.ex. ett specialintresse.

Lotta Abrahamsson, autismpedagog, sa (ungefär) i en föreläsning: hellre att man känner med andra, men svårt att förstå deras känslor, som vid autism. Än att förstå andras känslor, men inte bry sig, som en psykopat…

Lite på nätet om empati: på Newsmill Anders Pemer om empati och asperger, Wikipedia (definition), Riksföreningen Psykoterapi Centrum, UR PLAY Empati i samhället (Empati ur olika aspekter) och UR Play Vad är empati? (allmänt om empati).

Och en av mina favoritbloggar Aspienaut, wired differently, om hur han, som har asperger, ser på empati.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Familjeliv, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.