Att avbryta, men inte tåla att bli avbruten. Problem med impulsiviteten och upprätthållande av fokus om man är stressad, har ADHD, eller släng av diagnos…

Drottningen suckar. Det är så svårt att försöka diskutera eller resonera med Prestationsprinsen. Han avbryter så fort han kommer att tänka på något, men tål inte att bli avbruten. Då blir han så irriterad att ögonen blir svarta. Han kan tala i fem minuter utan att släppa in någon annan i samtalet. Försöker någon flika in något säger han bestämt ”men avbryt inte, nu talar ju jag, eller hur!”.

Men sen när nästa person talar, Drottningen eller ett syskon, då avbryter han på en gång. Om då Drottningen försöker förklara att ”nu avbryter du ju själv, precis så som du inte låter någon annan göra”, så förstår han inte. Han gör verkligen inte det. På riktigt. Han förstår inte alls vad Drottningen talar om då hon säger att han sätter upp olika regler för sig själv, än vad han anser gäller för andra.

När hon frågar varför han avbryter hela tiden, så frågar han ”men vi har väl ett samtal, vi har väl en dialog?” Men varför avbryter du, frågar Drottningen igen. ”det hör ju ihop, jag flikar ju in saker som hänger ihop med det andra säger. Om jag inte gör det på en gång kommer jag inte ihåg vad jag tänkte och ville säga”…

Men Prestationsprinsen, älskade unge, du låter ju ingen flika in något då du talar, andra kanske också vill utveckla och bygga på det du säger. Har du tänkt på det? Då svarar Prestationsprinsen, men då kommer jag ju av mig! Dessutom tycker jag ofta att andra associerar fel, bygger på fel eller har fel. Då vill jag inte lyssna. De förstår inte hur jag tänker.

Så är det, tänker Drottningen. Impulsiviteten gör att Prestationsprinsen avbryter. Oförmågan att hålla flera tankar i huvudet, att upprätthålla fokus gör att han inte klarar av att någon annan avbryter. Eftersom han inte kan  förstå hur andra tänker, eller kanske inte ens att andra faktiskt tänker annorlunda, så tycker han att det är ointressant om inte han förstår associationen eller inte tycker att den hör till ämnet…

Med stress kommer det här beteendet, det är ungefär samma symtom som ADHD, Aspergers och andra autismspektrumtillstånd innebär i liknande situationer. Så vi måste rusta oss med tålamod, förståelse och kunskap om orsakerna till detta oerhört påfrestande beteende. För våra älskade ungars skull. För allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att avbryta, men inte tåla att bli avbruten. Problem med impulsiviteten och upprätthållande av fokus om man är stressad, har ADHD, eller släng av diagnos…

  1. MariaB skriver:

    På pricken igen! Och ibland du har bett oss att spegla oss själva i samma frågor. Jag ser mig nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.