Skavlan och hans gäster… jobbar redaktionen för att normalisera ”annorlunda” människor?

Jobbar Prestationsprinsen och Skavlan med samma mål? Eller i alla fall ett gemensamt? Fredrik Skavlan har haft många intressanta gäster, ja medmänniskor, med i sin pratshow. Jag har inte en aning om det är en medveten strategi av Skavlan-redaktionen att ta med lite annorlunda, framgångsrika medmänniskor för att få oss fördomsfulla tittare att se fler som normala. Eller är det helt enkelt så att många kreativa, framgångsrika människor har en diagnos eller en släng av? Vill Skavlan medvetet få oss att förstå att det finns många som vi ser som annorlunda, men där detta annorlunda är kombinerat med kreativitet och unika värdefulla egenskaper…

Mitt motto är ju att vi måste se fler som ”normala” värdesätta det ”annorlunda” och se det som normal variation. Speciellt i skolan. För vi behöver folk som tänker annorlunda, som har en enorm kreativitet, som har så mycket energi för det de brinner för, att det inte finns något stopp (även om det inte finns en startmotor för det de finner ointressant), att det finns små och stora människor som värdesätter ensamhet, lugn och ro, tomhet, paus… Idag ska alla var så utåtriktade, älska förändring, hålla på med 75 aktiviteter från det vi är 2-3 år, jobba självständigt från åk 1 i viss mån och ganska fullt ut redan i åk4. Men hallå!

Titta på Skavlan, han har haft ett pärlband av gäster sista tiden som jag tror kan ha diagnoser eller en släng av som jag brukar säga, som säkert skulle uppfylla en del av kriterierna eller tillräckligt för att få diagnoser som ADHD, ADD, aspergers… Eftersom dessa egenskaper är fullt normala. Och är en tillgång, om man inte har extremt många på en gång eller lever i en intolerant, exkluderande miljö.

Bara senaste avsnitten har vi Camilla Hernemark, Ulf Lundell, Leif GW Persson, Martin Kellerman (Serien Rockys skapare), Robbie Williams… Som alla är lite ”annorlunda”, men helt fantastiska! Tack Fredrik Skavlan för att du, eller ni, så varsamt lyfter fram dessa fantastiska gäster, inte bara deras musik, böcker, serier med mera. Att vi får ta del av deras personligheter på ett så intressant, men ändå respektfullt sätt.

Jag hoppas att Fredrik och Skavlan-redaktionen har en plan, en lite halvhemlig plan med tydligt mål att vidga normalitetsbegreppet. Inte bara för våra älskade ungars skull, utan för allas skull!

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skavlan och hans gäster… jobbar redaktionen för att normalisera ”annorlunda” människor?

 1. Ulrica Nilsson skriver:

  För att inte tala om Vigdis Hjort!!!!!
  Jag har också haft den funderingen om Skavlan och hans gäster!

 2. MariaB skriver:

  Japp, samma tankar här. De positiva sidorna med ”släng av” får komma fram i vardagsrummen. Gott så. TVN är ett användbart begrepp som motvikt: ”Tillsvidare normal”.

 3. Katharina Törnqvist skriver:

  Jag hävdar med bestämdhet att de där ”normala” är i minioritet.

 4. Karolina Sjödin skriver:

  Hehe…intressant tanke!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s