Hösttrött. Tonårstrött. Utmattad. Om en Prestationsprins som blir så trött. På riktigt!

En del är bara tonårsslöa, en del hösttrötta, en del faktiskt så trötta på grund av ålder, årstid och eventuell NPF eller släng av, att vi vuxna faktiskt måste ta hänsyn och hjälpa till. Respektera deras problem och deras beteende. Hjälpa till med problemet, inte bråka om beteendet. Men väl påtala i lugn och ro… Lycka till!

Ingen sa att det var lätt…Påminde om det här tidigare inlägget på Facebooksidan. Kom på att det är väl bra för er som inte hänger där också!

Den här Prestationsprinsen är på väg in i tonåren. Han blir så trött. Av det mesta. Trött i kropp och trött i sinne. Men inte av att vara hemma, med bara familjen och göra bara vanliga saker. Som att se på TV, spela dataspel, läsa manga och fantasy…

Allt annat gör honom trött. Han måste få ta pauser och han måste få mycket tid till att återhämta sig, vila, sova mycket varje natt och bara göra de vanliga saker när det varit ”ovanliga saker”. Så ovanliga saker får inte var för mycket och för ofta. Ovanliga saker är saker som inte är ovanliga för oss flesta.

För många är det helt normalt och inte alls särskilt tröttande att ta sig kollektivt till skola eller jobb. Men för Prestationsprinsen går det bara inte. Alla de intryck, alla de lukter, alla de ljud, alla de människorna, all den oro för höga ljud, för trängsel, för stopp i trafiken, för för mycket intryck är för mycket.

Innan Drottningen förstod detta blev det mycket konstigt. Han vägrade åka till skolan, möjligen om Drottningen åkte med, när de åkte kunde det ta totalstopp vid bytet eller då de kom fram kunde han inte gå till skolan. De blev stående helt enkelt. Ibland kom de vare sig till skolan eller hem. De fick bara stå! Inte ens en taxi var aktuellt. Han kunde inte röra sig. Stackars Prestationsprinsen. Nu åker han bil till skolan.

För många är det helt normalt och inte alls särskilt tröttande att gå bort eller få hem folk. Men för Prestationsprinsen är det jättejobbigt. Att ha folk hemma som stör det vanliga, som man måste uppföra sig för. Och nästan alltid ska det ätas. Äta är ju jobbigt i sig, lukt, smak, konsistens, nytt, absolut inte hoprört som grytor, kanske lite smuts på tallriken och sen tala med folk man inte är van med. Katastrofläge! Innan Drottningen kom på att ge honom pauser.

Han behöver inte vara med hela tiden. Inte ens om det är andra barn eller ungdomar med. De kommer överens om pauser eller han säger till då han behöver. Då går han in på sitt rum och stänger dörren. Han själv eller Drottningen bara säger att han behöver vila och vara i fred en stund. Det brukar accepteras utan frågor. Av ungdomar och barn. Andra vuxna har ofta åsikter om både att han inte äter allt, att han går ifrån…

Drottningen har förstått att allt som är avvikande är tröttande för Prestationsprinsen. Ett biobesök, att gå och handla, köpa kläder, resa ska vi inte tala om, gå hem till en kompis, ha en kompis hemma, ommöblering, nya gardiner, syrran byter kille, mormor flyttar, åka i en kompis bil, förändringar i dataspel, favoritprogrammet byter tid på TV, nya grannar, nya kläder (!), ny maträtt, nya temuggar…

Prestationsprinsen måste också själv lära sig vad som är hans energitjuvar. Det är så roligt att hänga hemma hos en kompis. Det är svårt att förstå när Drottningen säger att han måste komma hem och spela data en stund (!). Han har ju kul där och mamma brukar ju alltid tjata på att han ska göra annat än data… Men vanliga saker måste vävas in. Speciellt inför kvällen. Men han vet ofta själv, han väljer bort eller säger ifrån. Jag orkar inte, det blir för mycket, jag vägrar, i helvete heller! Acceptera…

Drottningen måste förbereda Prestationsprinsen. Tröttheten måste accepteras, respekteras och avvärjas. Pauser. Sova ut, kanske mer än tolv timmar behövs. Och perioder av bara vanliga saker mellan de ovanliga. Det har familjen lärt sig nu.

Det svåra är att få skola, vänner och släktingar att förstå och acceptera. Det är ju så konstigt att han inte vill följa med på den roliga utflykten…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, barn, dataspel, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Samhälle, Särskilda behov. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hösttrött. Tonårstrött. Utmattad. Om en Prestationsprins som blir så trött. På riktigt!

 1. Lisa skriver:

  Hej! Jag kollar in på er blogg varje dag och när det har kommit ett nytt inlägg blir jag så himla glad
  🙂 Ni skriver så levande och ärligt! Känner att min förståelse för Prinsar och Prinsessor växer för varje inlägg. Gillar att ni ofta länkar vidare och hänvisar till forskning och andra med insikt. Dagens var bara helt underbart!
  Tack för en suverän blogg!

  • Tack Lisa, du anar inte vad mycket det betyder för mig att få sådana här positiva kommentarer och ”beröm”. Då vet jag att jag lyckas i min förutsättning att förändra världen. Om än i det lilla… ❤

 2. anna skriver:

  Jättebra skrivet! Håller helt med, men vad gör man om man är en vuxen prestationsprinsessa? Det är en sak att få vuxna och barn att acceptera att prestationsprinsen inte äter allt eller måste gå ifrån, men hur många accepterar en vuxen som inte vill ha ihoprörd mat, eller prova nya rätter, eller behöver gå ifrån när man har gäster?

  • Ett tips är att du skriver ut det här inlägget om mat på ett vackert papper, rullar ihop och sätter ett vackert sidenband omkring och ger som ”gå-bort-present”!? Maila också länken till Prestationsprinsen till alla som inte fattar…
   https://prestationsprinsen.wordpress.com/2011/08/07/ah-vad-han-ar-jobbig-med-maten/

   Men det är svårt för vuxna och barn. Man måste också fundera på vad och till vem man tackar ja till. Somliga verkar aldrig fatta. Det kan vara en sorg om det är någon nära. Men funkar det inte så, man kan ju också säga att jag kommer till kaffet om det är OK.

   • anna skriver:

    Åh, vad underbart beskrivet! Det var det bästa jag läst på mkt länge. 😀

   • anna skriver:

    Ville bara tillägga, hann inte igår, att det är som om du beskriver mig i matinlägget, det här med att allt smakar mkt mer och att det blir som att blanda sill med bearnaise sås och glass typ. Det stämmer verkligen. Men precis som du själv skriver så fattar somliga aldrig och tyvärr är det just personer som är ganska nära…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.