Byta livsmedelsaffär och säga upp bekantskaper är lättare än att byta skola, BUP, lärare eller flytta!

Drottningen tänker bra då hon får till sina små te-stunder. När Prestationsprinsen liv är honom övermäktigt, blir det lite övermäktigt för alla i familjen. Då det flyter, flyter det ganska bra för alla i familjen. Vi är underliga varelser, vi människor.

Drottningen och hennes man tar långa promenader för att prata, speciellt då det är svårt. Man får må-bra-hormoner av att gå och så vet man att inte andra nyfikna eller ledsna öron i familjen hör. Men man behöver stunder för sig själv också, både i framgång och bakslag…

Drottningen fick ett samtal från en förtvivlad väninna. Hennes dotter har det svårt i skolan på grund av skolan. Byt, sa Drottningen. Jag vet inte om vi orkar sa väninnan. Hur vet vi vad vi byter till? Att vi behöver härifrån är enkelt!

Drottningen tänker på skolbyten de gjort. Två för att det inte fungerade, ett för att det var dags på grund av årskursen. Inget byte har landar bra med en gång. Ett landade aldrig, men det var bättre än där Prestationsprinsen var innan. när det varit stadie-byte har det tagit lång tid, innan det landat eller inte alls, och skolornas överlämningar lämnar mycket att önska. Minst sagt.

Drottningen berättar att visst är det svårt att byta skola. Vi  fick hur fantastiska garantier som helst, verka hur lovande som helst, men så är där två lärare som inte fattat grejen och sabbar hela skolgången. Eller en rektor, eller en speciallärare, eller en… Samma sak med läkare, psykologer, handläggare. Man shoppar liksom inte loss och runt lite för att testa vad man gillar… säger Drottningen lite ironiskt.

Hon säger att det är liksom lättare att byta livsmedelsaffär. Har de utgångna datum, rutten sallad, dåligt bemötande, då går man till nästa. Samma sak med kläder, sportsaker, biltillbehör… hantverkare är i och för sig värre. Och restaurangbesök. Då kan det vara svårt att byta mitt i, men man kan bli tvungen. Man får ta kostnaden eller det extra jobbet. Och eventuella jobbiga känslor! Det liknar lite skolbyte, fast inte alls!

Jag förstår vad du menar säger väninnan. Men vi har inte orken och att börja kämpa i en ny skola. Det känns som att slåss mot väderkvarnar, bara det att det här inte är fantasier. Utan brutal verklighet!

Jo, Drottningen är en av de få som verkligen kan säga att hon förstår. Men samtidigt, med ett barns skolgång. Ja, vore det bara kostnader satt oroa sig för vore en sak, tänker hon. Hon tar en klunk te. Det kommer nästan en tår, i alla fall blir hon 10 kilo tyngre. Ett sargat barn, måste få komma till en fungerande miljö. Ett sargat barn som man släpper till en skolmiljö som inte heller fungerar bokstaveras med stor risk KATASTROF. Förändring i sig är svårt för barn med NPF eller släng av. Förändring i kombination med försämring… nej, ingen idé att tänka på alla sina egna minnen och allt hon hört från andra.

Istället säger hon: Men vi, du, ni, måste byta skola för barn som inte får det särskilda stöd och anpassningar de ar rätt till. Eller där undervisningen inte är tillräckligt inkluderande. Tur vi bor här,  storstäder finns det en chans att byta, värre på landsbygden och i mindre städer. Hur många alternativ har de? Kan de flytta av den här orsaken?

Drottningen försöker peppa. Du måste finna orken att flytta ditt barn, du måste också ge dig rätten och finna modet att fråga, fråga, fråga, ringa och besöka. Be att få träffa flera. ring flera. beatt få tala med någon annan familj i skolan. Kolla offentliga utvärderingar som kommun och skolinspektion gjort. Ställ frågor kring skolan om dem. Ställer inte skolan upp på det här, då de är i en ”sälj”-situation, så kan man ju verkligen fundera på hur de ställer upp då det gäller saker som inte fungerar!

Väninnan och Drottningen pratar vidare. Drottningen kan ge tips om vad de tänkte, vad de kom fram till, de resonerar om andra de känner som har varit i liknande situationer. Väninnan tackar. Nu ska hon ta en promenad med hunden och tänka.

Drottningen lägger på och funderar ett varv till. Om man hittar energin att byta affär på grund av dålig sallad, så borde vi finna även den ork vi egentligen inte har för våra älskade ungar!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s