Repris: Prestationsprins med asperger är förkyld och det är jobbigt då man är extra känslig för sinnesintryck!

Nu är det förkylningstider. Så här kommer en repris på ämnet:

Drottningen sitter och funderar. Hon är faktiskt riktigt frustrerad. Prestationsprinsen har varit förkyld, rejält snorig och hostig. Det var verkligen inget försök att få ta det lite lugnt. Han mådde inte bra. Men nu! Det har gått många dagar…

Han vill absolut inte gå till skolan för det gör lite ont i halsen, ibland, när han sväljer. Ibland! Och han vill inte behöva snyta sig, om det behövs, i skolan. Om! Drottningen påpekar försiktigt att han knappt snutit sig alls sista två dagarna och att han kanske kan gå ut på toan om han behöver det, det blir ju antagligen inte mer än någon enstaka gång!?

Nej, det känns inte bra. Prestationsprinsen ser allvarlig och besvärad ut. Han tycker nog det är bäst att han är hemma. Han blir lite ledsen då Drottningen försöker tålmodigt få honom att ändra sig. Men sen blir det som han vill. Drottningen säger OK och han blir hemma ännu en dag.

Nu sitter Drottningen och funderar på varför. Han är absolut inte mer förkyld än att han skulle kunna gå. Det skulle varenda normal människa göra om de mådde som han. Varför är allt så jobbigt för honom! Men det är ju precis så det är. Varje normalstörd människa skulle gått till skolan eller jobbet.

Men Prestationsprinsen har asperger och är extremt känslig för sinnesintryck. Ljud: som röster på avstånd, folks små läten, bilars motorer, hissens start och stoppljud, ventilationens brummande är en belastning. Liksom lukter som vi andra knappt känner: lite instängt, lite för starkt rengöringsmedel, lite matlukt… Beröring: som lappar i kläder, nytvättade stela kläder, strumpor som korvat sig… Ja, ni vet. (Ni känner igen problemet och jag har skrivit om problem med känslosinnet förr för personer med asperger, adhd, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)

Så därför är det också så att en aning ont i halsen och en aning snuva är mycket jobbigare för Prestationsprinsen och hans gelikar, med neuropsykiatriska tillstånd, än för oss andra. Det lilla ont i halsen som vi glömmer då jobbet eller skolarbetet tar fart, glömmer inte Prestationsprinsen. Det finns kvar. Det känns, det irriterar och det stör. Den en aning svullna slemhinnan i näsan och det lilla, lilla snoret som vi andra varken känner eller irriteras av, känns och irriterar för fullt!

Hur ska man kunna koncentrera sig på matte eller samhällskunskap då. Och samtidigt vara på topp så man läser av klasskamraterna och uppför sig som andra förväntar sig. och sortera bort allt stökigt i klassrummet så uppgiften blir gjord och …

Nej, när Drottningen tänker efter förstår hon att det behövs några extra dagar. Det är bara så det är. Och det är bara att acceptera och förklara för alla som inte förstår. Så att det blir fler som förstår. För våra älskade ungars skull!!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Repris: Prestationsprins med asperger är förkyld och det är jobbigt då man är extra känslig för sinnesintryck!

 1. anna skriver:

  Känner också igen mig. Är alltid hemma fler dagar än min man när jag är sjuk. Har jag ont i halsen eller snuva kan jag absolut inte koncentrera mig på annat. Folk i min omgivning tycker att jag överdriver och är överkänslig. Problemet är ju att allt kostar oss så mkt mer energi och om man då ska åka buss, fika med kollegor (bland det jobbigaste som finns), vara produktiv, luncha med kollegor (ännu jobbigare), åka hem med buss, laga mat, och dessutom har ont i halsen, ja, då kan det bara sluta i kaos.

 2. Malin skriver:

  Ja, precis så är det! Hög igenkänningsfaktor. Och min dotter kan inte heller vara i skolan när hon har träningsvärk. Det upptar hela hennes uppmärksamhet, hon kan inte filtrera bort det onda ens en minut och fröken i skolan har berättat att dottern inte klarar att ta in kunskap då, att hon inte får något gjort…

  • prestationsprinsen skriver:

   Tack Malin för bra komplettering. För träningsvärk kan ju dessutom vara lite diffust. ”Ungen” säger kanske att det gör ont eller att det är jobbigt. Men man kanske inte som förälder eller lärare kopplar det till gårdagens orientering eller fobollsturnering…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.