Ta körkort och övningsköra då man har ADHD eller Aspergers syndrom.

ADHD och körkort. ADHD och övningsköra. Asperger och körkort… Finns det trafikskolor som kan det tro? Det är många som funderar kring hur det är att ta körkort och övningsköra då man har neuropsykiatriska funktionsnedsättning (NPF). Om man har haft det jobbigt i skolan på grund av dålig kunskap och förståelse där, hur går det då i trafikskolan?!

Med nya numret av Attentions medlemstidning kommer också bilagan Körkortskoll som de tagit fram tillsammans med Trafikverket. Körkortskoll är en skrift som vill reda ut begreppen när det kommer till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och möjligheterna att ta körkort. Här står mycket som är bra att veta. Till exempel att det faktiskt finns körskolor som har speciell kompetens kring NPF. Inte överallt i vårt avlånga land dock… Bilagan börjar med att citera Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsens Trafikmedicinska Råd, som säger att  ”minst 90% av dem som har dessa diagnoser kan ta körkort”.

Enligt Attentions inventering finns det idag elva trafikskolor som erbjuder anpassad undervisning för ADHD, aspergers och andra neuropsykiatriskafunktionsnedsättningar, NPF. Kommentera gärna om ni känner till fler eller har erfarenhet från någon av dem!

Falkenberg – Nya Trafikskolan 0346-17321
Hedemora – Anpassarna Körkort  0225-144 73
Hudiksvall – Trafikhuset 0650-75820
Kungälv – Forsbergs Trafikskola  0303-133 43
Linköping – Ingelas För Körkort  013-31 11 90
Malmö – Wendels Trafikskola  040 – 611 01 39
Stockholm – Din Körskola AB  08- 410 699 50
Stockholm – Fogels Trafikskola  08-673 12 00
Säter – Trafikcenter i Dalarna  0225-534 30
Växjö – Davidsons trafikskola  0470-137 21
Växjö – Ljungkvists trafikskola 0470-711813

Själv funderade jag lite kring det här med läkarintyg. För man måste ange om man har en diagnos då man ansöker om körkortstillstånd och om man inte skickar med läkarintyg från början kommer man att uppmanas göra det. Undanhåller du din diagnos kan du bli dömd för vårdslöshet i trafiken och det är ju inget bra…

Jag ringde och kollade hur det fungerar kring sekretessen. I skolan ska ju neuropsykiatriska utlåtanden förvaras enligt vissa regler och vårdnadshavare eller myndig elev måste ge sin tillåtelse för att till exempel lärare ska kunna ta del av det. Men hur hanteras ett läkarintyg på Transportstyrelsen då man skickar det till den allmänna postöppningen, inte till en handläggare?

Den handläggare jag talade med berättade att läkarutlåtandet skannas, sen förstörs själva pappret. Utlåtandet är skyddat och kan inte ses av vem som helst på till exempel kundservice utan bara deras läkare och behörig handläggare. Samma sak med det utlåtande som deras läkare gör. Så det lät ju vettigt.

Såg också i bilagan att under hösten 2012 kommer Attention att ordna informationsträffar om NPF och körkort på följande orter och datum:

Karlstad 29/8
Uppsala 3/9
Stockholm 11/9
Uddevalla 17/9
Sundsvall 1/10
Luleå 7/10
Örnsköldsvik 10/10
Linköping 17/10
Norrköping 17/10
Kristianstad 14/11
Göteborg 26/11

Körkortsportalen kan man hitta information och ansöka direkt om vissa saker och beställa blanketter för andra. Tyvärr är den webbplatsen inte särskilt användarvänlig. Svårläst och mycket information och deras egna uttryck… Men man kan ju ringa 0771-81 81 81 också. De har ett kontaktformulär, men mig svarade de inte förrän efter lång tid…

Om du anser ett beslut i ett körkortsärende från Transportstyrelsens felaktigt kan man överklaga det till Förvaltningsrätten (finns tolv i Sverige och vilken du vänder dig till beror på var du bor).

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ta körkort och övningsköra då man har ADHD eller Aspergers syndrom.

  1. Felicia skriver:

    I Linköping finns en nyöppnad trafikskola som heter ”Kör Eco Trafikskola”. Där erbjuder de även i anpassad utbildning till elever som har neuropsykiatriska funktionsnedsättning (NPF). Detta influeras i både anpassad teori och anpassad körning.

  2. Ping: Trafiksäkerhet; ADHD, Aspergers och unga män i trafiken. « Victorias ADHD-npf-blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.