Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elevers särskilda behov. Oförstådda, hyssjade prinsar blir glada prinsar!

Här kommer en repris från då bloggen var ung. Jag tycker det här är ett bra exempel på hur man kan inkludera stökiga killar (och tjejer!) med spring i benen och pirr kroppen utan att det drabbar någon annan eller behöver specialanpassas för dem. Det gynnar helt enkelt alla i gruppen. En skola för alla. En ”design for all”.

Den här Prestationsprinsen är fem år och går på dagis, ny avdelning, mellanbarnsavdelning. En dag vill han inte gå in på avdelningen. Han är en lugn prins som aldrig har älskat dagis, men ändå tyckt det är OK, men han behöver mycket tid för sig själv och funderartid efter dagis och på helgerna.

Han vill inte, små tårar kommer. Drottningen sätter sig och lyfter upp Prestationsprinsen i knät, är tyst och lyssnar. Det är bråkigt, de andra prinsarna skriker, fröken är arg, man ska vara tyst, Peter och Johan bråkar och det kan göra ont. Drottningen kysser honom ömt på håret. Vad bra att du berättar, jag ska prata med fröken. I dag kommer farfar och farmor och hämtar så då går du hem tidigt. Blir det bra? Ja, säger Prestationsprinsen och springer ganska nöjd in på avdelningen.

Drottningen funderar. Går sen efter sin prins och talar lite med fröken. Jo, det är lite stökigt och högljutt i killgruppen och ja, det är två killar som har lite väl mycket energi, men vi försöker få dem att vara tystare och uppföra sig.

Ett par veckor senare är det föräldramöte och frågan tas upp. Man diskuterar regler, varför inte de här killarna följer dem, om man ska införa någon form av bestraffning osv. De flesta föräldrar tycker ändå att barn är barn och att det måste vara vi vuxna och framförallt lärarna som ändrar förutsättningarna så att det blir lugnt. Som en förälder säger, de kanske bara har för mycket energi!?

Det hela löser sig av sig själv, en fröken slutar och en ny fröken kommer. En ung man, ”fröken” Danne som spelar basket på hög nivå, barnkär, men utan utbildning för yrket.

Danne förstår med en gång problemet. Han tar ut killarna, ja alla som vill förstås, de får köra hinderbana på gården, upp och ner över bänkar, rutschkanan åt fel håll, hoppa över bandyklubbor, springa fem varv runt förrådet; Följa John i högt tempo; lite basket, kull och han är med själv. Gissa om det blir lugnare inne på avdelningen sen? Alla ligger lugnt och bygger lego då det är dags för det, istället för att prata, putta och peta på varandra. Till och med Peter och Johan är lugna. Men inte bara lugna som vi vuxna tycker så mycket om. De mår faktiskt gott och känner gemenskap.

Och det bästa av allt, tycker både barnen och föräldrarna, mitt ibland ungarna ligger Danne och bygger lego för fullt. Han har utlyst en tävling, coolaste rymdskeppet med töntigaste delarna. Allt för att undvika bråket om de häftigaste delarna.

Genialt!

Att utgå från barnens behov (göra av med energin), istället för våra vuxna behov (lugnt, tyst och enligt ett schema som passar oss), kan ändå leda till att vi blir nöjda (lugnare och mer lätthanterliga barn) och på köpet blir också barnen nöjda och glada. Hade inte Danne kommit kanske vi hade börjat tala om ADHD för de här killarna…

Heja alla Dannar där ute, våra vardagshjältar! För våra älskade ungars skull.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Pirr, pojkkrisen, Samhälle, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elevers särskilda behov. Oförstådda, hyssjade prinsar blir glada prinsar!

 1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Ibland beror oönskat beteende på spring i benen och överskottsenergi!

 2. Andreas Meijer skriver:

  Hej igen,

  Ibland träffar det bara rätt! Vi kan bara hoppas att det som Danne såg (och hade tid att genomföra) ingår i utbildningen för förskollärare och barnskötare. Idag talas väldigt lite om det i utbildningen där fokus ligger på att visa ”uppåt” att vissa kriterier och mål kan bockas av… (jag vet att jag upprepar mig, men det är ett gigantiskt problem i förskole-, och skolsverige).

  Jag kommer ihåg en fantastisk lärare i högstadiet som var outbildad. Det var tur. Jag spelar en del poker och vill, i allt som sker, minimera risken att behöva hoppas att turen hjälper mig och istället forma världen så som jag vill ha den – utan att lita på turen.

  Vänliga hälsnignar

  Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s