BRIS rapport om barn och ungas psykiska ohälsa ”Se hela mig”. Handlar om flickor, speglar att pojkar och flickor hanterar det här olika.

Nu i september kom BRIS ut med en rapport kring barn och ungdomars psykiska hälsa Se hela mig. De skrev också en debattartikel i GP. Barn och unga som mår dåligt visar det på olika sätt. Och vi vuxna förstår inte alltid att symtomen är just symtom på något mycket allvarligare. Inte ens inom vården och andra instanser som möter barn och ungdomar med psykisk ohälsa, enligt dem själva i denna rapport…

Något som är anmärkningsvärt är att det är 95% flickor som ringt. Det här är återkommande inom till exempel ideella organisationer och inom habiliteringen när vi vuxna erbjuder samtal och träffar. Flickorna kommer. Pojkar vill tydligen inte dela med sig och få stöd på det viset. Det måste vi komma ihåg. Och ge alternativ. Jag ser inte att BRIS ens tar upp den här frågan… Varför då?

Det finns ett mycket fint stycke i rapportens avsnitt om olika teorier kring psykisk utveckling och psykisk hälsa (jag har fetmarkerat):

Men för att barn som lider och ber om hjälp ska få den förståelse och den hjälp de behöver, måste vi ibland våga släppa teorierna helt och hållet och istället följa med barnen in i deras många gånger kaotiska värld av tankar och känslor. Vi måste våga låta dem leda oss till förståelse, där vägen går via inlevelse och empati i det mänskliga mötet. Först därefter kan vi plocka fram våra teorier och se om de är användbara. Och kanske vara beredda på att vi måste söka nya, om de inte passar.

BRIS har tagit fram flera filmer som riktar sig till barn och ungdomar, de tar upp problemen och uppmanar ungdomar att ta kontakt. De är tunga. De har få visningar. Vet inte om det är rätt grepp. Tror mer att det är bra information för oss vuxna om hur olika barn och ungas symtom på psykisk ohälsa är. Till exempel att de kan vara stökiga och bli ”så djävla arga”:

Jag uppskattar verkligen att den här killen som ”fuckar upp” finns med. En stökig, utagerande kille som faktiskt har det oerhört jobbigt, men det tar sig uttryck i bråk, slagsmål och stök. Men som funderar lika djupt och ledsamt som de andra. De här killarna behöver förståelse för sitt agerande.

Vi vet att internaliserande och externaliserande beteenden båda kan vara symtom på psykisk ohälsa. Utagerande är ett externaliserande beteende… Pojkar kan också vara lugna och tysta, dra sig undan, bli hemmasittare. Precis som flickor. Dessa ungdomarna ser vi inte oavsett kön. De utagerande straffar vi med konsekvenstrappor typ, kvarsittning, lämna klassrummet eller avstängning… Apropå att vi vuxna inte förstår och ser hela dem…

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, oro och nervositet, pojkkrisen, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s