Överlämning av elever med NPF mellan stadier och skolor. Ja, all överlämning av elever med eller utan diagnoser… Kanske bara en släng av!

Jag tänker på överlämningar mellan skolor idag. Varför är det så svårt? När äntligen ”lågstadieläraren” förstått sig på ungen, då överlämnas den till ”mellanstadiet”, som i stort sett börjar om från början igen… vilket är heltokigt eftersom det ”egna arbetet” tar ett enormt kliv. Och är vi jättebra på överlämning till högstadiet? Till gymnasiet? Nja, inte i allmänhet.

Det blir onödigt jobbigt för den/de nya lärarna när inte skolorna, koncernerna, kommunerna har ett strukturerat arbete kring detta. Onödigt tungt för föräldrar/vårdnadshavare. För att inte tala om totalt, fruktansvärt, onödigt, oförsvarbart och ohanterligt för många barn och ungdomar!!

Inte nog med nytt stadie och/eller skola. Dessutom tar stödet och anpassningarna ett steg tillbaka eller försvinner. Olycklig kombination minst sagt… särskilt för barn med NPF till exempel autism, aspergers eller adhd. Men inte bara de! Alla barn och unga med särskilt stöd och anpassningar… eller egentligen alla elever. Punkt.

Det här ska jag fundera vidare på och komma med många bra(?) tips och tankar, i alla fall mina tankar. Bra eller dåliga får ni välja själva. För våra älskade ungars skull…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Pirr, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Överlämning av elever med NPF mellan stadier och skolor. Ja, all överlämning av elever med eller utan diagnoser… Kanske bara en släng av!

 1. ingela skriver:

  Känner att jag redan kört huvudet i väggen men nya skolan. De arbetar inte som de borde…första veckorna har de inte ens en klassföreståndare.Lite flytande. Detta kommer bli en katastrof och INGEN vill lyssna. Och jag förstår vår nya rektor som faktiskt sagt upp sig så idag finns ingen anvarig rektor heller ingen klassföreståndare…inte mycket som finns. Och det värsta är att man blir inslagen att vi arbetar så här och det kommer bli så bra men så kommer det inte bli. Att först ha fått gått om en klass och sen få ett överlämnande som inte kommer funka blir katastrof. Med denna egna tanke slår jag ihop det med mitt älskade barns reaktion att ”där tänker jag inte gå, glöm det! Ord i både panik och insikt. Så nu slåss vi åter igen…för rätten till en positiv övergång där alla vet sin plats, inte minst barnet som behöver all struktur som går!

  Tack för det fina inlägget detta fick Vi fram när vi sökte på google!

  • Usch, det låter inget bra, Ingen rektor, ingen mentor/klssföreståndare… vem ska ta ansvar då! Hoppas det kommer fantastiska personer på dessa vakanser. Tycker sonen verkar ha tagit ett rationellt och klokt beslut att inte gå dit. Det bryter nog ner mer än det bygger. heja alla kloka ungar som markerar, synd att inte skolan reagerar… Tack för din kommentar och hoppas du hittar tillbaka.

   • Har absolut hittat tillbala! Med ny skola i sikte! En friskola med inriktning mot musik (music factory i Skara). Idag fick vi beskedet! Mer-liv har en plats! Sommarlovet kan bli lugnt, harmoniskt och Vi kan bara vara! Bara vara enligt barnen! Camping på en viss camping! Odiskutabelt men vad skönt det skall bli! Ett helt lov från början till slut på en underbar plats och att veta att skolan fixar…

 2. Karolina Sjödin skriver:

  Precis de tankar jag brottas med….undrar hur lång tid sonen behöver ytterligare och vad vi har rätt att kräva av hans nya skola…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.