Rätt att överklaga vs möjlighet att överklaga… Hur!? Om det inte tas tydliga beslut, än mindre informeras om hur man överklagar redan på kommunal och nationell nivå!

Idag har en rad betydande personer som arbetar med viktiga barnfrågor en debattartikel i Svenska Dagbladet.Den handlar om det tilläggsprotokoll till barnkonventionen som antogs i december 2011, som innebär att det skapas en möjlighet för barn att föra fram klagomål till FN:s Barnrättskommitté i Genève när deras rättigheter kränkts och de nationella rättsystemen misslyckas med att ge dem upprättelse. Och att Sverige har inte tagit ställning.

Det slår mig, av egen och andras erfarenhet, att det är skillnad på rätten till något och möjligheten att genomföra det. Eller kanske snarare hur lätt eller realistiskt det är. Speciellt beslut som rör barn och skola. Speciellt i familjer som redan innan är tungt överbelastade.

När familjer får beslut från Försäkringskassan, så får man alltid med tydliga instruktioner om hur och var man kan överklaga, och inom vilken tid. Det kvittar om det rör vanlig föräldrapenning eller vårdbidrag pga. funktionsnedsättning. Och detsamma från många andra myndigheter.

Men jag har från flera föräldrar uppfattat att i många, många kommuner går det sällan till så i beslut kring barns skolgång. Det tas inte officiella, tillgängliga, skriftliga beslut om extra resurser för att realisera barns rätt till särskilt stöd. Detsamma vad gäller skolskjuts, byten till resursskolor, byten till skolor i andra kommuner. Många föräldrar som får nej på avgörande frågor, kanske till och med livsavgörande frågor, får inte ta del av något beslut. Än mindre instruktioner om hur de eller skolan ska överklaga. Visst, den nya skollagen ger ju tydligare ansvar till rektorn och också möjlighet att överklaga. Men när rektorn förstått, skolan lagt upp ett bra åtgärdsprogram, men kommunen nekar resurser till assistenten eller vad det nu är som behövs. Då är det inte längre Skolväsendets överklagandenämnd som gäller. Då är det Förvaltningsrätten.

Att i en kaotisk vardag, med ett barn som inte fungerar på grund av en skolmiljö som inte fungerar, kanske till och med mår riktigt dåligt. Så är det stort att leta beslut, ta reda på lagar och föreskrifter, kräva beslut, kräva att få ta del av beslut, få instruktioner om hur man överklaga. Eller snarare själv ta reda på var och hur man överklagar. För många är det en jätteuppgift att formulera ett överklagande. Är man du dessutom i stress…

Så det kanske faktiskt är viktigare att få det att fungera, än att lova saker som man har svårt att hålla? Eller såklart helst både lova och hålla. För våra älskade ungars skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Politik, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.