Tips till pedagoger, skolpersonal, föräldrar och alla vuxna: Barn och ungdomar med oro behöver känna lugn. Det räcker inte att du känner att det är lugnt…

Prestationsprinsen är orolig inför en, tja vi kan säga utflykt. Skulle kunna varit vad som helst som är lite annorlunda idrottsdag, teaterbesök, temavecka, ommöblering i klassrummet, prov… Men nu är det en utflykt.

Han vill inte gå till skolan. Han är superorolig. Nervös. Pirrig… Han vill inte alls. Drottningen suckar. Han går i en Aspergerverksamhet som är bra. Men den här mentorn använder för mycket ord. Hon har fattat att visualisera, men det blir lätt 12 sidor. Om man talar om saker som borde förändras vill hon gärna göra allt nästa vecka. Struktur, förutsägbarhet, lugn, tydlighet har många innebörder… Att gå varligt fram med måttlig information är två.

Drottningen ringer mentor Katrin. För dialog är mentorn bra på. De har tät dialog, ofta via mail, sms och telefon. Drottningen förklarar situationen. Prestationsprinsen vill inte gå. Han är orolig för han vet inte med vem och vilka han ska åka med i bilen dit, han vet inte om de ska äta mat på stan, han vet inte hur lång tid det ska ta osv. Katrin tar det på allvar. Men svarar; det är lugnt. Jag är med hela tiden. Jag har förklarat allt det där. Hälsa honom att han kan vara lugnt.

Där och då får Drottningen en insikt. Det är en väsentlig skillnad på att verkligen få ett barn att känna sig lugn och trygg, och att anse att man gett den information som borde få barnet lugnt och tryggt! Det är också en väsentlig skillnad mot att man själv känner sig lugn och trygg med att de anpassningar gjorts så att barnet kommer att klara av utflykten i det här fallet.

Känner sig inte barnet helt lugn och trygg med det som ska ske har du inte lyckats. Trots allt du förhoppningsvis gjort för att anpassa och informera…

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Pirr, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tips till pedagoger, skolpersonal, föräldrar och alla vuxna: Barn och ungdomar med oro behöver känna lugn. Det räcker inte att du känner att det är lugnt…

  1. TrollRagatan skriver:

    Ja, det handlar ju om att personen det gäller har fått ”rätt” information som gör den lugn, inte att den som ger informationer känner sig lugn, att den gett informationen, för det innebär inte att den som fått den upplevde eller uppfattade den som ”rätt” information nog som gav ett lugn!

    (krångligt det vart – hoppas du förstår mig)

    Har upplevt detta många gånger, att andra tycker – jamen det är okej, det ordnar sig vi vuxna är ju där, det är lugnt och så vidare…vad hjälper det då mitt barn inte känner att hon fått den ”rätta” information, som gör att det ”klickar” för just henne så att hon kan känna att hon fixar detta, dom kräver av henne, deras förväntningar på det hela kan ställa till det massor!

    Detta innebär ju också att hon aldrig känt sig trygg kring dessa människor som inte riktigt förstår hur hon funkar utan bagatelliserar det hela jämt…*skönt* att nu ha en mentor som förstår efter alla år då ingen fattat alls vad det innebär för min dotter och att det är hon som får ta konsekvenserna varje gång, hennes mående och självkänsla som får sig en smäll – jämt och ständigt…att hon bara misslyckas och till slut inte ens vågar för kraven blir för stora!!! *suck*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s