Omogna pojkar får ADHD diagnos? I rätt miljö hade de med lindriga symton aldrig ens fått diagnosen. Det gäller inte bara ADHD.

En intressant undersökning kring när på året barn är födda som får diagnosen ADHD publicerades häromdagen i Dagens Nyheter. Det är intressant, för det är betydligt fler som är födda senare på året som får en ADHD diagnos. Speciellt pojkar. Och undersökningen blev stort uppmärksammad i media Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Rapport , Göteborgs Posten, Vasabladet, Studio Ett i SR, med flera.

Björn Kadesjö, överläkare i barnneuropsykiatri vid på Drottning Silvias barnsjukhus, sa så mycket klokt kring detta. I Rapport fick han så tydligt fram miljöns inverkan på om ett barn får diagnos eller inte, och konstaterade:

”De här siffrorna är en illustration över att allt inte står rätt till i den svenska skolan”.

Say no more, säger nog Prestationsprinsen…

I Studio Ett sa han att om barn hade bemötts tidigare i skolan på ett annorlunda sätt, med större förståelse, mer anpassning och tillrättaläggande, så är det möjligt att deras problem inte hade blivit så tydliga och de inte fått diagnos. Vuxna måste vara nyfikna på individerna. Se vilka förutsättningar barnen har och ställa rätt krav och ha rätt förväntningar… Han sa också att ADHD är inget man har eller inte. Det finns en enorm gråzon där till exempel miljön spelar en enorm roll. Det gäller faktiskt alla neuropsykatriska diagnoser hävdar jag. Lindrig autism och lindrig asperger behöver inte heller diagnostiseras om de bemöts efter sina förutsättningar. Det är den gråzonen jag lite slarvigt brukar kalla att ”ha en släng av” här på bloggen. I P1 förklarade han tydligt att :

”Det är ju inte så att barn har eller inte har ADHD. Utan man har lindriga symtom, men i en miljö som inte är anpassad efter barns förutsättningar så blir de lindriga symtomen tydliga och allvarliga och får stor inverkan… Skulle skola och omgivningen i sin helhet möta de här barnen på rätt sätt, enligt deras förutsättningar, skulle man inte behöva komma till utredning inom sjukvården och än mindre medicinera.”

Jag kommenterar inte det här sista. Det får stå för sig själv. Ni som följer bloggen vet precis vad jag tänker om hans ord. Och hur glad jag är. Nu kämpar vi alla vidare att sprida kunskap, respekt och förståelse. För våra älskade ungars skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, barn, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, pojkkrisen, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.