Genialt och tragiskt… McMcKinsey i skolan för dyra pengar till stor nytta.

Läser i Dagens Nyheter om att SKL och Stockholms stad plockat in McKinsey för att effektivisera skolans och speciellt lärarnas arbete. Svenska Dagbladet rapporterar också om samarbetet. Jag skulle kunna skriva hur långt som helst om detta. Det är tråkigt att det verkar upphandlats fel och att man tar in jättekonsultbyrån som är väldigt dyr.

Samtidigt är det genialt, tragiskt men genialt, att ta in någon utifrån, eftersom de flesta skolor inte verkar ha mycket kompetens och kreativitet vad gäller att förbättra, effektivisera och förenkla sitt arbete. Lär av näringslivet, säger jag bara som jag sagt förr. Alla tjänstemän sitter i möten (lektioner) större delen av dagen och ska sen producera dokumentation: budgetar, planer, anställningsannonser, redovisningar, uppföljningar, motiveringar på tid som inte finns… Det gäller att använda tiden till rätt saker och att ha bra stöd i sitt arbete till exempel dator, smartphone, mallar, systemstöd…

Jag blir desillusionerad då jag läser i DN vad McKinsey hjälpt Aspuddens skola med. Att strukturera om schemat så att de nu kan göra (bland annat?) följande: ha välstrukturerade möten. Och de diskuterar numera även undervisningen och pedagogiken. Dessutom har de ibland börjat samarbeta kring lektionsplanering…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Lärare, Politik, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Genialt och tragiskt… McMcKinsey i skolan för dyra pengar till stor nytta.

  1. Louise skriver:

    Har ni kollat om eleverna har csn? I sådant fall kan det vara ett skäl till usla resultat. Man skall aldrig ha en finansiär som tillämpar samma regler som socialen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och a-kassan. Det är inte eleverna som har missuppfattat vad som är en student utan regeringen. De förstör framtiden för eleverna som verkligen skall studera med dem som visat sig oförmögna att göra så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.