Vad spelar roll för mattekunskaperna? Var man bor, vem som är ens förälder, var man är född. Vem man får som lärare?

Idag i Svenska Dagbladet kan man återigen läsa om svenska elevers sjunkande resultat i matte. Det är aktuellt för på onsdag stundar årets nationella prov i matte för årskurs 9.

”Enligt Skolverket har proven inte blivit svårare under de senaste åren. Genomsnittsresultaten har heller inte förändrats vare sig upp eller ned. Den stora förändringen är i stället en ökande klyfta mellan de låg- och högpresterande barnen, som talande nog hänger ihop med en ökande bostadssegregation, enligt undervisningsråd Per Kornhall. Den enskilt största förklaringen är dock att fler elever jobbar med matematik på egen hand, med mindre lärartid.

Har undervisningsrådet rätt tro? Flera saker poppar upp i huvudet. Vad menar han att segregationen gör med mattekunskaperna eller elevernas förmåga att nå godkänt!? Och framförallt vad kan vi begära att skolan och lärarna ska kunna kompensera och fixa? Varför minskar den lärarledda undervisningen i matematik? Mer lärarledd undervisning borde ju skolan kunna erbjuda? Men hur mycket kan skolan kompensera andra faktorer i samhället? Det kanske den kan, eller borde, men har den resurser till det? Kompetensen?

Jag tänker på rektorn i Malmö som ställde sig frågan hur hon skulle ordna undervisningen så att en som inte talar svenska, kanske till och med analfabet, som kommer hit i åk7 har godkänt i alla ämnen i åk9? Och en annan är att det är få som vill bli lärare i matematik och naturvetenskap… Vad blir det då för kvalitet på undervisningen?

Hur som helst, jag önskar alla nior lycka till!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, Ny i svenska skolan, Politik, Samhälle, Särskilda behov, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.