Intressant ny serie i Svenska Dagbladet om sensorisk överkänslighet, mycket relevant i arbetet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Vi vet alla som följer Prestationsprinsen att sensorisk överkänslighet och låg tröskel för sinnesintryck kan vara mycket svårhanterligt och alldeles fantastiskt. Det svåraste är att få omgivningens förståelse. Det här är mycket vanligt för personer med autismspektrumstörning. Kanske alldeles extra för aspergare?

Svenska Dagbladet startade igår en ny serie om ”highly sensitive persons”. De började med att beskriva problemet och Elaine Arons forskning (läs mer om den på hsperson.se). Ska skriva mer om artikelserien en annan dag! Så länge kan du läsa mina tidigare inlägg kring sinnesintryck och sinnesupplevelser. Och dagens artikel i SvD om att som högkänslig våga sätta gränser.

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Intressant ny serie i Svenska Dagbladet om sensorisk överkänslighet, mycket relevant i arbetet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

  1. tristessan skriver:

    I många sammanhang skulle jag nog vilja säga överkänslig angående mig själv och nu när jag skriver här tänker jag just på dofter. Känns som jag skulle kunna arbeta i tullen istället för en hund med mitt luktsinne… Ofta är det ganska jobbigt att känna dofter etc för mycket, det besvärar mig, jag känner mig allergisk, överkänslig helt enkelt. Men ibland kanske högkänslig är ett bättre ord, som jag känner snabbare om det brinner nånstans i staden än de som befinner sig på samma plats som mig, i de lägena antar jag att det är en fördel,högkänslig låter då bättre, och inte en överkänslighet.
    När jag skriver detta slås jag av tanken på att det kanske har varit värdefullt för människan att en del har haft ett extra bra luktsinne, eller känsel, det är säkert alltid bra till nått nån gång.

  2. carin skriver:

    Mycket intressant skrivet om högkänslighet. Att beskriva en person som högkänslig i stället för överkänslig har ett värde i sig eftersom det är mer respektfullt och inte nedlåtande och förminskande. Jag har läst mycket om centrala nervsystemet och dess kopplingar till hjärnan via reflexer. Mororeflexen är vår överlevnadsreflex som ska integreras inom 4 månader. Gör den inte det blir följderna det som beskrivs av högkänsliga personer.Det går att komma tillrätta med dessa problem genom en speciell träning. Jag tycker det är märkligt att det inte har forskats mer på detta i Sverige. Om reflexintegrering blev godkänt av socialstyrelsen skulle många människor må bättre och fler barn slippa en diagnos.

    • Ja Carin, kanske högkänslig är bättre än överkänslig. Jag har mer tänkt att man är över genomsnittet än över i bemärkelsen ”hyper” eller ”för mycket”. Ska fundera på den…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s