Psykisk ohälsa bland pojkar ökar, flertalet har en ADHD-diagnos enligt Socialstyrelsen..

Socialstyrelsen kom idag med en pressrelease med anledning av att de släpper sin rapport: Beskrivning av vårdutnyttjande för patienter med psykisk ohälsa – En rapport baserad på hälsodataregistren och dödsorsaksregistret vid Socialstyrelsen. Psykisk ohälsa bland pojkar ökar och det ökade antalet adhd diagnoser spelar in:

”Allt fler unga personer vårdas inom den psykiatriska öppenvården. Ökningen är störst bland unga pojkar och män. Flertalet har en adhd-diagnos, visar en rapport från Socialstyrelsen som har kartlagt hur den psykiatriska vården ser ut.”

Jaha, det får vi nog ta oss en funderar kring. Är det en samvariation eller ett orsakssammanhang? Och i så fall åt vilket håll?

  • Får man psykisk ohälsa pga sin diagnos eller kanske pga hur bra/dåligt skola, familj och samhälle anpassar utifrån denna individs förutsättningar?
  • Eller hinner det gå så långt att man får psykisk ohälsa innan man får hjälp och anpassningar, samt eventuellt diagnos? Inte sällan trots en hård kamp?
  • Eller får man en diagnos och ingen hjälp eller anpassningar och därför mår man inte bra, man fick bara en stämpel på ”vad” man har? En ursäkt för alla inblandade?
  • Eller är det bara så att har man anlag för adhd har man anlag för psykisk ohälsa?
  • Har medicinering något med detta att göra? Positivt? Negativt? Både och, men olika för olika individer?

Jag tror inte det finns ett rätt svar, inte heller ett svar. Jag tror alla frågor kan besvaras med ett ja eller nej. Det beror på. Beror på vilken skola, vilken familj, vilken kommun, vilken vårdinstans, vilken lärare, vilken läkare, vilken psykolog man får. Ett litet lotteri med stora konsekvenser. Därför är det bra att Socialstyrelsen gör denna kartläggning.

Små notiser har satts in i media idag t.ex. DN, SvD och GP. Vi kanske kan hoppas på lite mer analys och sammanhang imorgon?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, pojkkrisen, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Psykisk ohälsa bland pojkar ökar, flertalet har en ADHD-diagnos enligt Socialstyrelsen..

  1. tristessan skriver:

    Väldigt många, allt från psykiatriker till de flesta med diagnosen, verkar helt galet övertygade om att det är gener och enbart gener som är orsaken till ADHD, en diagnos som jag själv har förövrigt. Själv tror jag att det är många bidragande faktorer. Jag tro att jag i en annan miljö, annan uppväxt, med en annan skola osv kanske hade haft samma ”sköra hjärna” men klarat mig så pass bra att det inte hade behövts någon diagnos. Helt enkelt hade jag fått hjälp tidigt hade det nog inte blivit ett så stort problem, så tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s