Prestationsprinsen är orolig, nervös och pirrig. Drottningen stöttar genom att vara lugn, fåordig och förutsägbar!full av ljud, dofter och oändliga synintryck!

De ska in och hämta en dator som varit på reparation. Det lockade Prestationsprinsen att få träffa killarna som fixat med datorn. Höra vad de gjort. Få ställa lite frågor. Kanske se lite coola tillbehör.

De kör nerför stadens huvudgata. Bilar, cyklar, rödljus, folk, skyltar, fåglar, hus, duvor, ljud… Bilar byter fil, stannar för att svänga, en gubbe går ut gatan, när ska de svänga höger, nej enkelriktat, det får bli nästa, så hitta parkering…

Drottningen skojar och ojar sig: oj oj oj, det här kommer aldrig att gå. Oj vad mycket folk… aj aj aj… Då säger Prestationsprinsen bryskt: Sluta! Jag orkar inte. Jag gillar inte stan!

Då skäms Drottningen. Hon skoja ju bara. Väldigt klumpigt. Där satt Prestationsprinsen och försökte hantera situationen. Det var på den nivån. Klara situationen. Hantera situationen. Utan att tappa kontrollen. Coping. Så började hon bete sig som om hon mådde likadant. Opedagogiskt!

Som jag talat om förut så speglas ofta känslor för barn med autismspektrumtillstånd. Så om du ojar o oroar dig, så smittar oron. På samma sätt, om du istället är lugn och samlad, talar sakta och med låg röst, få ord. Talar om det som fungerar och är bra. Så speglas den känslan och hjälper barnet eller ungdomen att klara situationen bättre. Kanske till och med bra.

Så det var precis vad Drottningen gjorde. Hon höll klaffen. Talade när hon hade något att säga. Gärna lugnande saker och saker som gav förutsägbarhet och bekräftade att hon hade fullständig kontroll.

Det hela gick jättebra. Prestationsprinsen lärde sig lite grejer och var förstås nöjd med att ha klarat en sådan utmaning som att åka till stan. Och Drottningen var stolt. Över sig själv och Prestationsprinsen. Det gäller att tänka till och ta sitt ansvar som vuxen!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Pirr. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.