Drop outs, hemmasittare, i Göteborg kartläggs och de bra metoderna för att hjälpa dem ska samlas

Lärarnas Nyheter skrev om projektet Dropouts i Göteborg. Det är Göteborgsregionens kommunalförbund som har kartlagt vad som fungerar för att bryta långvarig frånvaro och få eleverna tillbaka till skolan. Nu ska nu sprida kunskaperna. Projektet heter GR.Dropouts.

Lärarnas Nyheter skriver:

”Med åtta miljoner kronor från Europeiska socialfonden drog Göteborgsregionens kommunalförbund igång projektet Drop Outs i höstas. De kartlade insatserna mot skolk i regionens 13 kommuner, och gjorde både enkäter och djupintervjuer med skolledare, nyckelpersoner i skolan och elever. Frågorna gällde vilka modeller skolorna arbetade med och vilka konsekvenser skolk för med sig.”

Det låter spännande och nyttigt. Hoppas de också har pengar till att sprida sina slutsatser om vad som fungerar. Jag tycker det är lite konstigt iofs att man inte talat med andra parter än skolan. Jag tänker på föräldrar, BUP, habilitering, kommunen…

Förhoppningsvis kunde nyckelpersonerna från skolan berätta om andra parters avgörande insatser. Men min erfarenhet är att kunskapen om t.ex. neuropsykiatriska diagnoser, hur man jobbad med dem generell och specialpedagogiskt, är mycket låg i de flesta skolor. Och då är det svårt att förstå vad andra parter bidragit med. Men låt oss hoppas att de skolor som lyckats har samarbetat och förstått.

Hurra för ett projekt för hemmasittare! Heja GR.Dropouts!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Drop outs, hemmasittare, i Göteborg kartläggs och de bra metoderna för att hjälpa dem ska samlas

 1. Bitter?pappan... skriver:

  Ja, inte har vi märkt något av det… Trots total skolfrånvaro hela läsåret… Och panik från oss föräldrar… Men kanske några blir hjälpta i alla fall, men det gäller nog inte NPF-barnen – den här gången heller… 😦

  • Suck. Men låt oss hoppas att projektet kan få upp ögonen för problemet och kanske komma med direktiv för hanteringen av hemmasittare för samtliga skolor i Göteborg.

   Om nu frånvaron kommer att följas upp noggrannare och det kommer fram direktiv för hur rektorn ska agera vid långvarig frånvaro, då måste ju på sikt något hända. Även för NPF-barnen.

   Men det lär ju ta ett tag och alla barn och deras familjer som behöver hjälp här och nu blir ju inte hjälpta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.