Vardagshjältar: några tjejer, rektor Titti Ljungdahl, specialläraren Camilla Rudevärn och specialläraren Rolf Säfström!

Läste en mycket intressant och uppmuntrande artikel i Lärarnas Nyheter om hur Almåsskolan i Mölndal lyckats få tillbaka ett gäng tjejer till skolan efter hemmasittande. Det hela var i och för sig inte purfärskt, 2008, men intressant ändå. Titti och Camilla har inspirerats av en skolform och ett tänk från England som heter Not School.

Jag kände inte till Not School. Nu ska jag kolla in det. Men jag ser att en hel del är det som jag själv propagerar för, utgå från barnen och ungdomarnas intressen. De kan massor och det går att väva in språk, matte, bild, geografi, teknik …. i det mesta! Digital teknik, de hänger vid datorerna och smartphonen, så självklart ska vi använda dem!? Och en otrolig lyhördhet för vad det är de inte klarar upp, inte gillar. Är det svenska läraren så är det. Är det att gå upp före kl 10 så är det. Och att bygga på förtroende och relationer. Ja, läs själva! Det påminner också en del om one-eighty konceptet för hemmasittare från Rektorsakademin.

Det här verkar inte vara ungdomar med större problem att ta sig ut. Så de kanske inte är helt rätt att kalla dem hemmasittare. Man kan läsa mellan raderna att en av tjejerna troligen håller på med hästar, kanske till och med i ett stall? Tjejerna hängde kring skolan och i korridorerna. Ibland kallas de här för ”korridorvandrare”. Men de hade definitivt tappat förtroendet för skolan och de vuxna i den! Och kommit tillbaka ändå.

Så jag vill  skicka iväg ett hejarop till Titti Ljungdahl, Camilla Rudevärn och Rolf Säfström. Men det största eller kanske fyrfaldiga hurrat går till tjejerna, som med rätt stöd och engagemang från de vuxna, som faktiskt har ansvaret, kom tillbaka! Undrar vad de gör nu!?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolplikt, Skolrätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.