Gustav Fridolin och miljöpartiet vill höja lärarnas löner, som så många andra

Gustav Fridolin skrev på Svenska Dagbladet Brännpunkt häromdagen. Han tror att höjda löner ska locka fler begåvningar till läraryrket och skolans värld.

”Miljöpartiet kräver därför statliga anslag för att koppla samman karriärutveckling, fortbildning och en god löneutveckling för alla lärare. I det gröna budgetförslaget anslår vi fem miljarder till höjda lärarlöner.”

Det är säkert en del. Säkert till och med en bra idé. Men det räcker inte. Och kanske är det fel ända att börja med. Gör lärarutbildningen svår och utmanande. Och bättre! Ha riktiga tentor, svåra tentor. Gärna inlämningsuppgifter också, men kluriga och tidskrävande. Lägg till en rad obligatoriska ämnen. Specialpedagogik och kunskap om de vanligaste funktionsnedsättningarna . Lägg till ledarskap, organisationsteori, företagsekonomi, skoljuridik(!) och annan juridik, kommunikation…

Begåvade människor kräver och söker sig till utmaningar och stimulerande arbetsmiljöer, samt kollegor. Och gärna en bra lön. Har du själv högsta betyg, är full av ambitioner och vill bli matte och kemilärare, då vill du ha en utmanande utbildning med andra studenter med hög ambitionsnivå. Inte ett gäng där de flesta sökt det i andra hand och med medelmåttiga betyg, kanske inte ens särskilt intresserade eller begåvade i det ämnen de valt… Kan du då få stimulans och en bra lön någon annanstans, så räcker det inte med bra lön för att få dem till skolan!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Funktionsnedsättningar, Lärare, Politik, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.