Tips till pedagoger och annan skolpersonal: tydlighet och rutiner ger lärare möjlighet att navigera mellan grupp och individ.

Rutiner är viktiga för att kunna uppfylla både gruppens och individens behov. Ett pressmeddelande från Högskolan Väst väckte mitt intresse för ett tag sedan. Forskare från skolan har gett ut boken boken Konsten att navigera mellan individ och grupp – lärares uppdrag i förskola, skola och fritidshem. Under åren 2007-2011 deltog fyra årskullar  lärarstudenter vid Högskolan Väst. De gjorde observationer och intervjuer under sin praktik. De uppmärksammade situationer där lärarens dubbla ansvar för hela gruppen och för varje enskild individ var tydligt.

En del lärare tyckte inte att det gick att uppfylla både gruppens och individens behov. De kände att de själva och tiden inte räckte till. Men studenterna såg också att många lärare trots allt lyckades! De konstaterade att rutiner är viktiga. När barnen känner igen sig och vet vad de ska göra får läraren möjlighet att i lugn och ro ägna sig åt mindre grupper eller enskilda barn.

Och vad är det jag nöter på om här på bloggen? Jo, struktur, förutsägbarhet, ställtid och reträttplatser! Och att det som är nödvändigt för några, ger bättre förutsättningar för alla. Även dig som lärare tydligen!

Så ge dig tid att skapa struktur och rutiner. Du har tydligen igen den tiden. Genom att få tid att stämma av med olika individer kan du kanske lägga pusslet till olika problembeteenden, från stökiga tjejen till killen som aldrig säger något… Och forma rätt stöd för dem, särskilt eller ej!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.