Lärarnas arbetssituation kan liknas vid skolsituationen för elever i behov av särskilt stöd…

Många lärare tycker att deras arbetssituation är dem övermäktig. Det är för många nya arbetsuppgifter som ramlar in, bland annat all dokumentation. De vill ha en annan respekt för sitt arbete, helst i form av högre lön, men i alla fall en förståelse får att de gör vad de kan under rådande förhållanden och gärna höjd status.

Många elever i dagens skola tycker att deras situation är dem övermäktig. För många arbetsuppgifter som ramlar på dem utan tydlig struktur och förutsägbarhet, bland annat allt skrivande. De vill ha en annan förståelse för sina svårigheter, som ibland yttrar sig i problembeteenden, i alla fall en förståelse för att de gör vad de kan under de rådande förutsättningar och gärna en större respekt.

Kanske är det så att en dator till alla lärare inte bara är en självklarhet utan också en förutsättning. Som jag brukar skriva, kanske bra datorvana, kunskaper i de program som behövs, bra mallar för den dokumentation som ska tas fram, kanske ”skrivhjälp”  med mera snarare är det som brister än att de inte har tiden? Läs gärna tidigare inlägg som ifrågasätter om lärarnas dokumentationsbörda verkligen är orimlig.

Och för eleverna kanske rätt stöd, anpassningar och en större respekt för de problem och ofullständiga förmågor som ligger bakom problembeteenden få vardagen att fungera för alla prestationsprinsar med eller utan behov av särskilt stöd. Dator, tydliga skriftliga instruktioner, skrivhjälp med mera…

Vare sig lärare eller elever kan göra bra ifrån sig under fel förutsättningar. Och då har ändå lärarna ett försprång i egenskap av vuxna och är oftast inte i behov av särskilt stöd.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Funktionsnedsättningar, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.