Förskola på flickornas premisser. Redan i förskolan misslyckas man att ha en skola även för pojkar…

En mycket intressant och läsvärd artikel i danska Politiken om en ganska stor undersökning av dagisbarn i Danmark. SVT Rapport sammanfattar på svenska. Svaren kom från 3.000 barnen på 140 förskolor.

”Det er ikke kun i skolen, at drengene har det svært. Også i børnehaven trives drengene dårligere, viser en ny stor undersøgelse om ’Kvalitet i dagtilbuddet – set med børnenes øjne’.

»Undersøgelsen viser, at pigerne generelt trives bedre i børnehaven end drengene. De bliver oftere trøstet, de kan bedre lide at gå i børnehave, og de får mindre skæld ud af de voksne«, siger professor Lars Qvortrup fra Aalborg Universitet, der er hovedforfatter til undersøgelsen.”

Så tråkig läsning. Men inget som förvånar mig. Jag tycker att det är tröttsamt att många så självklart konstaterar att killar tar för sig så (bra?) i skolan… Att det behövs åtgärder för att tjejer ska komma fram och att det behöver börjar tidigt.

Men nu visar ju denna danska studie att förskolan är anpassad för flickorna och tjejerna får mer positiv uppmärksamhet än killar… personalen ”konstaterar” att killarna är stökigare, utagerande och mer aggressiva.

Det är tydligen fel på killarna redan från start! För det kan ju inte vara något fel på miljön eller personalens hantering som orsakar detta störande beteende… (ironisk)

20% av killarna blir mindre glada av att vara på förskolan…

Visst såklart det är annorlunda i Sverige säger du. Man kan ju hoppas, men jag tvivlar. Vågar någon göra om samma studie i Sverige? Pojkkrisen är ett faktum. Och den debatten är obefintlig i den annars så omfattande skoldebatten. Varför!?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, pojkkrisen, Samhälle, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förskola på flickornas premisser. Redan i förskolan misslyckas man att ha en skola även för pojkar…

  1. Bondbönan skriver:

    Åhhh jag älskar din blogg! Så bra. Den danska studien förvånar mig inte alls! Jag har tre vilda killar (en med adhd/trotssyndrom med en släng av Tourette). Omgivningen, dagis, skola o samhället i stort har sååå svårt att stå ut med ”jobbiga” ungar!! Och såklart är det föräldrarna som måste vara konstiga och inkapabla att uppfostra! Barn ska vara tysta lugna o pilla med lego! I Sverige där vi ska vara så toleranta o jämnställda o värdera alla lika! I Italien är det ingen som rynkar på näsan och säger ”usch det där barnet måste ju ha en diagnos” – där tycker man det är ok att barn är vilda och tar plats, syns och hörs!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.