Gymnasievalet: Prestationsprins med asperger ska välja gymnasium och han har sinne för detaljer…

Många 15-16 åringar ska närmsta veckan göra sitt gymnasieval. För vissa är det lätt, för andra svårt. Föräldrar kanske tycker olika än barnet, hur gör man då? Ens älskade unge kanske inte har någon som helst aning vad den vill, hur mycket kan man välja åt sitt barn?

Prestationsprinsen har asperger och går i åk9. Efter förhandlingar och diskussioner biter han ihop och tar sig ur den vana och fungerande vardagen för att besöka tre gymnasieskolor som Drottningen och pappa sållat fram. Det kan vara väldigt tufft för ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eller en släng av, att kvällstid ge sig ut i nya miljöer bland nya människor.

Prestationsprinsen tittar och suger in så mycket han kan. Lärare i skolorna vill veta saker och undrar vad han är intresserad av. Vad ska man säga och vad har de med hans intressen och göra? De känner ju inte varandra. Hur ska han veta vad han vill bli om en massa år? Vilka ämnen gillar han? Gillar man skolan? Kan man säga att man gillar ett ämne? Kanske några mer än andra, men vad betyder gilla egentligen?

Efteråt kommer det faktiskt spontana kommentarer från Prestationsprinsen. Det kan vara att det var likadana golvmattor på Lunden som på Odenskolan. Eller de sa att det är mest tjejer på estet men i bildsalen hade någon ritat delar ur Family Guy, ser inte fler killar på det? I klassrummet på Lunden var det 8 fönster, två rader på varje sida med fyra fönster. Den skolan hade likadana datorer som förra de var på … han har sinne för detaljer…

Men på Drottningens och pappas frågor om hur han uppfattade besöket blir det oftast: Vet inte, det var väl OK… Ni får bestämma…

Val är inte lätt för någon… varken stor eller mindre…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gymnasievalet: Prestationsprins med asperger ska välja gymnasium och han har sinne för detaljer…

  1. Annika skriver:

    Jag ler då jag läser detta om gymnasieval och vad som ”fastnar” i peronens tankar ! Detta är sååå min son ! Nu är han inne på åk 2 i gymnasiet för andra gången ! DET ÄR JOBBIGT ! Han har ADHD-diagnos från 6 års ålder och som jag alltid trott ,att det är något mer, Asperger.diagnos fån Dec-11 !

    • tack Annika för din kommentar. Jag ler också när jag får en sådan här bekräftelse. Hoppas att en och annan lärare också läser och förstår hur svårt det är med dessa val! Hoppas att AS diagnosen hjälper er till en bättre fungerande vardag och framförallt skoltid. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s