Barn med autismspektrumtillstånd: Vad ska man acceptera? Vad ska man kräva? Av sig själv, av sitt barn, av skolan.

Tina på M som i underbar hade ett tänkvärt inlägg på sin blogg ”M som i underbar” om att livet som förälder till barn med autismspektrumtillstånd går i perioder. Hennes dotter har det jobbigt nu (inläggen Tiondels sekund och No worries) och därmed familjen i övrigt, inte minst föräldrarna som hela tiden undrar hur de kanske kan eller skulle ha parerat utbrott med mera. Men man är inte mer än människa.

Det är viktigt att komma ihåg. Man är inte mer än människa. Men att veta vad man ska acceptera är svårt. Och då menar jag inte vad man ska acceptera kring barns beteende. Utan att komma till acceptans kring sitt barns, sin familj och inte minst sin egen situation. Jag skrev ett inlägg om acceptans förra våren.

Idag läste jag på en annan bra blogg, coping, om att ge förtroende till skolan som förälder till barn med autismspektrumtillstånd. Hur föga förtroendeingivande det är att höra att de kan ”autism” eller ”asperger” eller ”ADHD”… För det hjälper ju bara ett litet steg på vägen, det gäller att skolan med all energi och vilja visar att de vill och lär känna mitt barn. Mitt unika barn, som jag vet bäst vad det behöver efter alla år av kämpande i familjen, i tidigare skolor, med kommun, landsting och kanske också släkt och vänner.

Att inte släkt och vänner förstår ens barn är mycket tyngre än att skolan inte gör det. Att de man håller av inte förstår, att de tror att man som förälder gör något fel eller att ungen är bortskämd eller ”konstig”, att de inte kan anpassa sig för vår skull… Skolans bristande förståelse får livslånga, tragiska konsekvenser för hela familjer varje dag i Sverige. Och visst är det känslomässigt starkt att se ens barn fara illa på grund av skolans okunskap. Men, man håller ju inte av inte av rektorn på samma sätt som syrran direkt… Det är tufft att bryta med skolan, att rycka upp ens barn som inte gillar förändringar, till en helt ny verklighet, men ännu tuffare att säga tack och hej till släkt och vänner. Det är inte ens alltid en möjlighet.

Tillbaka till coping. Där uppstod också en diskussion om vilka krav man ska ställa på sina barn och på skolan. Min synpunkt är höga, men anpassade och realistiska krav på barnet. Däremot hur höga krav som helst på skolan, kanske det de kallar orealistiska. De måste förstå och hjälpa varje individ. Men givetvis ta hjälp och samverka med andra, BUP, Soc, Hab med flera och inte minst föräldrarna, för skolan ska fungera för alla. Så är det bestämt. Skolplikt följs av rätt till utbildning och utveckling. Rätt till särskilt stöd. Rätt till anpassningar. Rätt till förståelse, tillit och acceptans.
För våra älskade ungars skull, för allas skull”

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Barn med autismspektrumtillstånd: Vad ska man acceptera? Vad ska man kräva? Av sig själv, av sitt barn, av skolan.

  1. stig-arne berglund skriver:

    Hej

    Är forskare på umeå universitet och har skrivit en debattartikel (publiceras inom de närmaste dagarna) om ADHD-symptom, bemötande mm och som kan vara intressant att visa upp och få synpunkter på. Men jag vet inte hur jag jag skickar med dokumentet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s