Kaos i huvudet – barns upplevelse av stress hos sig själv och vuxna

Lyssnade på slutet av programmet Barnen idag på Sveriges Radio. Mycket intressant att höra barns syn på stress och framförallt sina föräldrars stress.

Jag blev så glad av att höra Peter Währborg på Sveriges Lantbruksuniversitet, tala om stress. Han poängterade så bra att stress är inget vedertaget begrepp, vi menar olika saker. Men att det som gör barn stressade är inte att ha bråttom och ont om tid, utan saker som rädsla att föräldrar ska skiljas och att kanske bli mobbad.

Jag tänker på alla barn och unga som är stressade av sin skolsituation. För att de har höga krav på sig själva, för att de inte klarar tempot, för att de inte får rätt stöd, för att föräldrar ställer krav, för att de är missförstådda av lärare eller kamrater, för att de inte förstår, för att de inte förstår varför de ska dit, för att ….

Peter Währborg tycker att så som samhället behandlar barnen idag inte är OK och att det behövs ett Forsknings Institut specialiserat på barn så vi kan få fram och lyfta fram barnperspektivet tydligare. Han säger att vi måste lyfta barnfrågan i politiken, precis som vi lyft till exempel miljöfrågan  och andra viktiga frågor.

Yes! Det är min linje också. För våra älskade ungars skull…

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, oro och nervositet, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Skolan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kaos i huvudet – barns upplevelse av stress hos sig själv och vuxna

  1. Carin Kirsch Lorente skriver:

    Stress är ett gissel och förödande för många i vårt samhälle. Det sätter sig i kroppen och celler i hjärnan dör. Man blir deprimerad, håglös och tycker att det mesta är onödigt. Man glömmer bort att känna efter och kommer inte ihåg hur man gör. En del lägger sig till med tics eller andra låsningar. Man bildar sitt eget fängelse, sin egen försvarsmur mot världen utanför.
    Det här är mycket allvarligt och måste förhindras.
    Mycket klokt och nödvändigt är det att lyfta fram frågan på politikernivå.
    Heja, heja!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s