Är det vinst och vem som äger skolan som är viktigt, eller är det valfrihet och mångfald som behövs eftersom alla är olika och har olika förutsättningar!

Så var det dags igen för ett litet inlägg kring friskolor och friskoleföretag. Mikaela Valtersson skrev så klokt i Göteborgsposten häromdagen. Hon är fd riksdagsman för miljöpartiet och numera på Kunskapsskolan. Som jag tycker är ett bra exempel på en skola som ger elever ett alternativt sätt att studera på. Passar inte alla och sällan Prestationsprinsar, eftersom deras pedagogik bygger på att man kan arbeta självständigt oh långsiktigt på egen hand.

Mikaela Valtersson tar upp vikten av en skola med kvalitet, vare sig den går med vinst eller inte och vare sig den drivs av en kommun eller ett företag! Och hon värnade om fortsatt valfrihet! Jag gillar:

”Valfrihet och mångfald i skolan behövs utifrån det grundläggande faktum att alla människor är olika och har olika förutsättningar och behov”

Hon tar också upp att ingen politiker verkar stå upp för valfriheten i skolan (genom bland annat friskolor) då vinster i välfärden diskuteras eller en skola utannonseras på nätet. Hon påminner också om att det faktiskt inte bara är friskolor som stått för de dåliga exemplen sista tiden… Och att fler borde förstå hur det fungerar att driva företag!

Det sista är nog så viktigt. Ta till exempel en före detta kommunalpamp som placerar sina feta pensionspengar i vilken mer eller mindre etisk fond som helst, hon eller han ska förstås få ta del av vinsten i form av utdelning. Men den som investerar i något så hedervärt som en skola, kanske till och med med specialpedagogisk inriktning, ska inte få någon avkastning på sina pengar…?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Föräldraskap, friskola, friskoleföretag, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.