Snö betyder försening och inställda bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbanor. Hjälp en Prestationsprins vars struktur och förutsägbarhet försvann med snön…

Vi gillar alla att morgonrutinerna flyter på. Eller hur? Vi gör ungefär som vi brukar, i samma ordning, äter ungefär samma grejer och åker oftast samma väg till jobbet med samma färdmedel. För en del Prestationsprinsar med asperger eller autism eller annat neuropsykiatriskt funktionsnedsättning är detta en förutsättning för att ta sig till jobbet eller skolan. Att allt rullar på som vanligt alltså.

Prestationsprinsen har problem med oförutsedda förändringar, mycket folk, ibland samspel med andra människor, lite svårt att förstå instruktioner, extra känslig för sinnesintryck, svårt att förstå konsekvens av sin handling och därmed helt beroende av uppbyggda rutiner, så det är inte skoj med allt vad snökaos innebär!

En fullsatt buss innebär ont om syre, oro över om kommer jag att kunna komma fram till dörren, grannen luktar parfym eller äckligt, den verkar bli sen… En försenad buss innebär att man kan komma för sent, vad kommer att hända då, blir slöjdmagistern arg? Blir de vuxnas chef arg? Eller om bussen är inställd! En högtalarröst ger instruktioner om en ersättningsbuss! Vart skulle jag gå? Vi var ju flera hundra på tågen och här kommer en buss som tar en bråkdel… Kommer det fler bussar? Kommer jag att komma hem? Det är trångt! Vaddå resegaranti?

Ni förstår. För en del är det inte bara att tänka om. Hoppa på nästa buss, ställa sig i kön, förstå vart man ska gå, hoppa på ersättningsbussen eller ringa efter en taxi och utnyttja resegarantin. Det blir svårt eller så låser det sig helt och hållet.

Se dig om nästa gång det kör ihop sig i kollektivtrafiken. Du kanske kan göra en insats. Förklara var ersättningsbussen går, fråga om du kan hjälpa till, kanske bara tala lugnt med en orolig person, dela en taxi (bjuda på en taxi?), ta sällskap till en annan linje, helt enkelt förklara läget för någon som kanske inte riktigt förstått, med eller utan funktionsnedsättning…

Och är du lärare? Då tycker jag att du ska ha stort överseende med försenade , förvirrade och frustrerande elever. Det kommer att ta sig uttryck i försen ankomst, oro, förtvivlan, irritation och aggressivitet hos såväl dig som eleven!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Pirr, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Snö betyder försening och inställda bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbanor. Hjälp en Prestationsprins vars struktur och förutsägbarhet försvann med snön…

 1. Bondbönan skriver:

  Snö hemma hos oss innebär även kaos på grund av att man måste ha kängor, termobyxor, vantar. Allt sånt som är nytt, ovant, tjockt, klumpigt, varmt. Som sitter konstigt och kliar. Som eventuellt är fuktigt från dagen innan… Pust!
  Tack för din blogg! I like!

 2. christina huth skriver:

  Vår prins var jätteglad i dag att snön äntligen kom.
  Vi gick till en backe i närheten för att åka pulka och tefat.
  Men efter tre åk ner och tre klättringar uppför backen, så tog hans energi slut och han fick lov att lägga sin ner i snön för att vila. ”Nu vill jag gå hem mamma” Så vi travade hem, men man får ju glädjas åt att vi kom ute ett tag i alla fall. Men jag hade ju hoppats på att vara ute några timmar. Kan inte låta bli att tänka på hur länge jag brukade vara ute med prinsens stora syskonen när var det var snöiga dagar som i dag. Jag kunde ju också ha förberett mig med mer med att ta med banan, kex, och dricka så kanske vår ute vistelse hade varat lite längre.Men jag orkar inte alltid vara så välplanerad i alla lägen

  • Härligt! Ni kom ut i alla fall. Och det kanske ligger en liten ask russin eller choklad i din ficka nästa gång. Dels orkar man inte alltid (som du skriver), dels är det ju nytt för den här vintern med pulkaåkning för både stora och små!Och det viktigaste, Prinsen vet att han har varit ute och åkt, kanske tom tror att det var hela dagen. Vad för inte det för självkänslan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.