Unga hemmasittare, 16 – 24 år, som varken studerar eller arbetar är förstås mer lönsamma att få igång än hemmasittare i grundskolan…

På SR Ekot  idag talar man om alla ungdomar som hoppar av och aldrig börjar gymnasiet. Och alla som inte ens börjar och inte ens hittar jobb. Uppmärksamheten hänger ihop med allt möjligt. Att antalet unga som varken pluggar eller jobbar ökar, att det är dyrt för samhället med utanförskap, att regeringens arbetslinje väldigt tydligt synliggör problemet, att det är tragiskt och kostsamt både ekonomiskt och mänskligt för de ungdomar och familjer som hamnar i den här situationen.

Ibland är det ”bara” att man inte hittar rätt och behöver lite hjälp, ibland visar det sig att det är allvarligare saker som ligger bakom sjukdom, funktionsnedsättningar, inte sällan neuropsykiatriska, missbruk etc. Och detta kan gälla ungdomen själv eller någon annan i familjen, men att detta påverkar ungdomen hårt och orättvist.

Det är kommunerna som har ansvar för att informera sig om vad ungdomar mellan 16-24 år gör. Och alltså ha koll på de som inte har sysselsättning. Och helst göra något åt det. Det pågår många projekt i många olika organisationer: Kommuner, SKL, Samordningsförbunden… På Ekot idag talade de om Unga In, ett samarbete i Stockholm mellan Arbetsförmedlingen och Stockholms kommun, Fryshuset, samt Friends.

Jag tror det är tack vare arbetslinjen som vi talar om de här unga vuxna. Vi tjänar mer på att rädda till jobb, då minskar kostnaderna och skatteintäkterna. Dubbelvinst. Och missförstå mig rätt. Det är toppen med de här projekten, bara de leder till något bestående också.

Men det smartaste vore förstås att fånga upp de barnen och ungdomarna, som sen blir unga vuxna, redan i grundskolan. Både för deras egen skull och samhällets. För de flesta krävs det mindre insatser ju tidigare de får stöd och hjälp. Dessutom hinner det inte gå lika illa och kosta lika mycket. Det medför mindre lidande för barnen och familjerna och lägre kostnader för samhället. Men det stödet är en kostnadspost idag för kommun och skola, investeringen som medför lägre kostnader för samhället i framtiden ”kan” de inte räkna sig tillgodo i sin balans- och resultaträkning…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Unga hemmasittare, 16 – 24 år, som varken studerar eller arbetar är förstås mer lönsamma att få igång än hemmasittare i grundskolan…

  1. kerstin magnusson skriver:

    kolla marit sahlstr¨om som är pedagog och specialist i den här fragan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s