ADHD-diagnoser och ADHD-behandling får kritik i statlig rapport från SBU idag. Egentligen inte bara ADHD utan autismspektrumtillstånd…

Vi vet inte tillräckligt mycket om de metoder och verktyg vi använder för att diagnostisera Aspergers syndrom, ADHD och andra autismspektrumtillstånd (AST). Det behövs mer forskning och vetenskapliga studier. Det konstaterar Statens Beredning för medicinsk Utvärdering, SBU i en rapport  och pressmeddelande idag.

Detta får förstås uppmärksamhet. SR Ekot har ett inslag där en mamma, Britt-Inger Olsson så klokt säger ”Man kan inte medicinera bort en rörig klass”. Hon berättar också att ”vi fick ett recept i ena handen och en broschyr i andra då vårt yngsta barn fick ADHD diagnos”… Hon driver ett familjehem. Hon berättar om hur ADHD-medicin hjälpt en del, men också förorsakat depressioner och självmordstankar. Känner vi igen oss kära läsare?…

I Vetenskaps Radion talar de också om denna rapport. Här konstaterar Lars Jacobsson, professor i psykiatri vid Umeå Universitet, att han tror inte att de sker felaktiga diagnoser eller en överdiagnostisering, trots det kraftigt ökande antal diagnoser. ”Man får helt enkelt lita på att de som jobbar med det här har en tillräcklig erfarenhetsbas”.

Samtidigt i P1 Morgon intervjuas Ylva Ginsberg, överläkare i psykiatri i Huddinge, som itne alls är lika säker på attt man kan inte lita på att diagnoser ställs korrekt och att man inte får rätt vård överallt i landet. Och det beror på okunskap. Hon påpekar också att medicin bara är en del i hjälpen till personer med AST vi måste lära oss mer och anpassa skola och arbetsplatser så de fungerar även för våra klasskamrater och kollegor med autismspektrumtillstånd. Hon tar skolan som exempel, mindre klasser, mer förutsägbarhet och struktur, samt mer fysiskt aktivitet. Ja, tack!

Jag vill skriva massor om det här. Men det har jag tyvärr inte tid till idag. Som att rapporten verkar ju kritisera även hur vi diagnostiserar andra AST, som asperger och autism. Men det hörde jag inget om på radion… Andra tidningar tar förstås upp nyheten, som Dagens Medicin (som skriver om hela AST), Svenska Dagbladet (endast TT-notis!), Dagens Nyheter och Sydsvenskan, samt SVT Rapport, som tar upp att vi inte känner till långtidseffekterna av medicinering.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ADHD-diagnoser och ADHD-behandling får kritik i statlig rapport från SBU idag. Egentligen inte bara ADHD utan autismspektrumtillstånd…

  1. Fredrik skriver:

    Det är bra att dessa diagnoser granskas och en öppen vidsynt debatt är välkommen.
    Sveriges Radio har intressanta reportage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.