Vinst eller ej är inget mått kvalitet! Det är vad man lyckas åstadkomma…

Jag förstår inte denna fixering vid vinster i skolan. Det säger inget om kvalitet! Maria Ludvigsson skrev en syrlig ledare i Svenska Dagbladet häromdagen över Lärarnas Riksförbund och Ung Vänsters utspel kring vinster i friskolor och lärarlöner.

Det finns en handfull vinstmaximerande skolkoncerner, där det verkar finnas anledning att fundera över kvaliteten på undervisningen. Och säkerligen ett antal skolor till.Det finns otroligt mycket mer än en handfull kommunala skolor där det finns anledning att fundera över kvaliteten – utan vinstmaximering.

Eller? Är det verkligen någon skillnad om man kostnadsminimerar för vinst eller för att få ett fint centrum, högt hus eller ny idrottsarena? Kostnadsminimerande kommuner, dvs med låg skolpeng, höga hyror för skolorna, lite pengar till särskilt stöd, dåliga löner och lite fortbildning till pedagoger osv. de gör inte vinst. Men de satsar inte det de borde för de vill ha råd med annan kommunalverksamhet eller politikern i fråga, eventuellt tjänstemannen är rädd om sin kommunala karriär.

Dessutom en friskola som går med förlust pga. dålig kostnadskontroll resulterar lätt i nollresultat eller förlust. Är det bra? Ger de högre löner tro?

Vinst eller inte är ett dåligt mått på kvalitet, resultat, kund- och medarbetarnöjdhet…

Tidigare inlägg om forskning kring friskolereformens goda påverkan på kvaliteten.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, friskola, friskoleföretag, Lärare, Politik, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.