Annorlunda sinnesintryck, sensorisk överkänslighet påverkar hur Prestationsprinsen uppfattar temperatur och väder!

Prestationsprinsen är på väg ut. Han tar varken på sig jacka, mössa eller vantar. Drottningen ser det från köksfönstret och skyndar till köksdörren. Prestationsprinsen, du måste ha jacka och mössa, det är faktiskt vinter! Nej, det går bra säger han och vandrar iväg. Hon öppnar munnen, men hinner inte säga något innan han är borta.

Drottningen stänger dörren och tar tag i disken. Och funderar. Han upplever verkligen väder och temperatur på ett annat sätt än resten av familjen. Han är så varm av sig. Även då det är minusgrader. Om Drottningen då insisterar på dunjacka, mössa och vantar, så nog tusen har jackan åkt av efter ett tag. Då går han i T-shirt, kanske bland dalande snöflingor! Folk, i sina mössor och tjocka jackor, tittar storögt…

Och då det regnar, visst blir han blöt som oss andra, men det som stör kan snarare vara dropparna mot kinderna, än att han är blöt och kall som brorsan eller kompisen.

Det här kan ju vara ett problem, för han kan bli torr och fnasig om händerna när han vägrar ha handskar. Och det är ju ingen hit det där med kladdig handkräm som kanske till och med luktar… Mössor och vantar kommer bort eftersom han tar av sig dem hela tiden. Jackan blir kvarglömd hos kompisar eller i värsta fall på skolgården eller fotbollsplan.

Drottningen har kommit fram till att dunjacka är inget för Prestationsprinsen. Han har  ingen jacka på sommaren, kanske en munkjacka i bomull på höst och vår och vad vi andra kallar höst eller vår-jacka på vintern. Det räcker. Och mössa kanske inte är så viktigt alls? Hans tjocka vinterhandskar är utbytta mot tunna handskar, fingervantar hade säkert fungerat. Men Prestationsprinsen gillar inte känslan av stickat mot händerna, fingervantar sitter ofta åt och det blir konstig känsla mellan fingrarna… Dessutom kan de bli blöta och blött tyg som klibbar mot huden är så illa att han bara måste åka eller gå hem.

Hjälp din Prestationsprins, vare sig det är ditt barn, elev eller idrottsadept, att hitta vad som fungerar för honom eller henne. Det som känns rimligt för dig kanske inte alls fungerar. Och då är det bra om utflykten, promenaden, shoppingrundan eller vad det är blir av. För risken är annars att allt fokus flyttar till att det är för varmt, kallt, det sticker, kliar eller blir blött, sitter åt… Och det kan ju göra att hela familjen, eller klassen, får vända eller att några får gå hem. För att inte tala om hur onödigt det är för en Drottning eller lärare att tjata om en mössa och skapa motsättningar, en stressad situation och kanske till och med bråk kring något som inte behövs!

Vi är alla olika. Sensorisk överkänslighet och starka sinnesintryck är en del av autismspektrumtillstånd och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men en del andra har också begåvats med detta. Vissa olikheter har vi lätt att acceptera, som vad gäller smaken. En del annat knappt alls. Varför?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Annorlunda sinnesintryck, sensorisk överkänslighet påverkar hur Prestationsprinsen uppfattar temperatur och väder!

 1. christina huth skriver:

  Så sant, så sant. Alla på min sons skola är så orolig att han går ut utan jacka när det är kallt, ”jag är varmblodig mamma” säger han ofta.
  Men här om dagen vid jultid, kom han in och sa att han inte kunnde vara ute för det var för kallt i ansiktet, trots att jag provade rånarluva och mjuka fleecekragar, inget fungerade så han kom in efter en kort stund. Han gillar inte tjocka tumvantar, det ska var tunna fingervantar(magic gloves)
  Det går åt massor av sådan då han tappar bort dem, men framför allt tuggar han sönder dem, ett par vantar håller ca 1-2 dagar. Han tuggar också på sina tröjorna och jackorna som går sönder väldigt snabbt. På skolan har de kommit på att ge honom tuggumi när han börjar tugga på sina kläder, det tycker jag var fiffigt.

  • Vad härligt att han har en så bra mamma och skola! Det där med tuggummi var ju toppen. Annorlunda lösning till annorlunda barn. Annorlunda, men lika bra – som Thoralf i Glada Hudik säger.

 2. Ylva Kivistö skriver:

  Ja, varför ska vi tänka så likriktat? Då lite smidighet ger en dag som fungerar för oss alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s