Tips, argument och länkar kring de striktare, tuffare reglerna kring skolk och olovlig frånvaro. Aktuellt för föräldrar till barn med autism, asperger och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ?

Många föräldrar till elever med autism, asperger och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar blir oroliga då de läser om de tuffare och hårdare tagen kring skolk! Speciellt om de går på gymnasiet där studiemedel riskeras att dras in och med det kanske andra bidrag.

Och oron är befogad! Redan idag är det svårt att få såväl grundskola som gymnasium, att förstå sitt ansvar i att ens barn inte går till skolan periodvis eller blivit hemmasittare på grund av just skolan själv. Det finns en stor brist på förståelse och i förmåga som beror på en okunskap från skolans sida.

Mitt tips är att skolk kan aldrig vara annat än ogiltig, olovlig frånvaro. Så se till att frånvaroanmäla ditt barn enligt skolans regler. Antingen anger du tydligt att ditt barn har eller riskerar psykisk ohälsa på grund av brister från skolans sida i det särskilda stödet. Eller så anger du bara det som faktiskt är den fysiska konsekvensen sömnsvårigheter, ont i magen, huvudvärk, (återkommande) förkylningar…

Har ni en bra läkare, på BUP, eller var ni får hjälp, så kan faktiskt läkaren sjukskriva ditt barn om det finns anledning till det.

Går ditt barn på gymnasiet är det viktigt att veta att enligt CSN:s webbplats ”fakta skolk” betraktas inte sjukdom som olovlig frånvaro. Så ditt barn kan inte få indraget studiemedel på grund av sjukdom som frånvaroanmälts. På CSN:s webbsida ”skolk” står att det kan behövas läkarintyg om en elev har stor sjukfrånvaro, men det står också:

”I vissa fall kan det finnas speciella anledningar till att en elev har otillåten frånvaro, exempelvis mobbing. Skolan kan då bedöma att den otillåtna frånvaron inte ska rapporteras till CSN.”

Notera exempelvis mobbing. Det tolkar jag som att skolan även kan bedöma uteblivet särskilt stöd som anledning till att inte rapportera. Men det står inte uttryckligen så. Men det tycker jag att man som förälder till barn med NPF ska hävda.

Passivt deltagande i lektioner är inte skolk enligt CSN.

Om man fått beslut från CSN som man vill överklaga ska man vända sig till överklagandenämnden för studiestöd. Det har kommit ett antal beslut kring ogiltig frånvaro sen de striktare reglerna kring skolk infördes.

På CSN:s webbplats finns mer information om skolk och när studiemedel kan dras in:  Frågor och svar kring skolk , Skolkrapportering för gymnasieskolor och CSN har också tagit fram ett utskriftsvänligt informationsblad kring de nya reglerna kring skolk. Och glädjande nog på samma sida en länk till deras allmänna råd för att främja närvaro!

Även Skolverket har information om elevers frånvaro och ledighet på sin webbplats. Dessutom har de tagit fram en juridisk vägledning kring frånvaro och ledighet.

Uppdaterad 5 februari 2013.

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tips, argument och länkar kring de striktare, tuffare reglerna kring skolk och olovlig frånvaro. Aktuellt för föräldrar till barn med autism, asperger och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ?

 1. Jane Sanchez skriver:

  Tack så mycket.
  Har själv tänkt att inte söka eftersom jag ansåg att pressen skulle bli för stor för min kille.
  Men ser att jag lugnt kan söka 🙂

  • Ja, det här är svårt. Jag rotade runt och försökte läsa på och uppdaterade för någon månad sen. Men det viktiga är väl att ha en dialog. I gymnasiet kan man ju sjukanmäla och på så sätt ha rätt till studiemedel. På universitetet är det nog hårdare. Där förväntas studierna förmodligen vara så självständiga att man kan läsa ikapp även efter en vecka eller två i influensa/overload/…, så där vet jag inte vad som händer om man inte tar sina poäng. Jag tror att du ska se detta som en basinfo och sen ha en dialog med skola och kanske ringa CSN. Jag vet ju inte om er situation rör högskolestudier, men på universitet och högskolor finns det en person med ansvar för elever med funktionsnedsättningar, de måste ju veta hur man bäst gör i praktiken.

 2. Björn Hultman skriver:

  intressant och viktig blogg! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s