Prestationsprins, med asperger, är förkyld och det är jobbigt då man är extra känslig för sinnesintryck!

Drottningen sitter och funderar. Hon är faktiskt riktigt frustrerad. Prestationsprinsen har varit förkyld, rejält snorig och hostig. Det var verkligen inget försök att få ta det lite lugnt. Han mådde inte bra. Men nu! Det har gått många dagar…

Han vill absolut inte gå till skolan för det gör lite ont i halsen, ibland, när han sväljer. Ibland! Och han vill inte behöva snyta sig, om det behövs, i skolan. Om! Drottningen påpekar försiktigt att han knappt snutit sig alls sista två dagarna och att han kanske kan gå ut på toan om han behöver det, det blir ju antagligen inte mer än någon enstaka gång!?

Nej, det känns inte bra. Prestationsprinsen ser allvarlig och besvärad ut. Han tycker nog det är bäst att han är hemma. Han blir lite ledsen då Drottningen försöker tålmodigt få honom att ändra sig. Men sen blir det som han vill. Drottningen säger OK och han blir hemma ännu en dag.

Nu sitter Drottningen och funderar på varför. Han är absolut inte mer förkyld än att han skulle kunna gå. Det skulle varenda normal människa göra om de mådde som han. Varför är allt så jobbigt för honom! Men det är ju precis så det är. Varje normalstörd människa skulle gått till skolan eller jobbet.

Men Prestationsprinsen har asperger och är extremt känslig för sinnesintryck. Ljud: som röster på avstånd, folks små läten, bilars motorer, hissens start och stoppljud, ventilationens brummande är en belastning. Liksom lukter som vi andra knappt känner: lite instängt, lite för starkt rengöringsmedel, lite matlukt… Beröring: som lappar i kläder, nytvättade stela kläder, strumpor som korvat sig… Ja, ni vet. (Ni känner igen problemet och jag har skrivit om problem med känslosinnet förr för personer med asperger, adhd, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)

Så därför är det också så att en aning ont i halsen och en aning snuva är mycket jobbigare för Prestationsprinsen och hans gelikar, med neuropsykiatriska tillstånd, än för oss andra. Det lilla ont i halsen som vi glömmer då jobbet eller skolarbetet tar fart, glömmer inte Prestationsprinsen. Det finns kvar. Det känns, det irriterar och det stör. Den en aning svullna slemhinnan i näsan och det lilla, lilla snoret som vi andra varken känner eller irriteras av, känns och irriterar för fullt!

Hur ska man kunna koncentrera sig på matte eller samhällskunskap då. Och samtidigt vara på topp så man läser av klasskamraterna och uppför sig som andra förväntar sig. och sortera bort allt stökigt i klassrummet så uppgiften blir gjord och …

Nej, när Drottningen tänker efter förstår hon att det behövs några extra dagar. Det är bara så det är. Och det är bara att acceptera och förklara för alla som inte förstår. Så att det blir fler som förstår.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Prestationsprins, med asperger, är förkyld och det är jobbigt då man är extra känslig för sinnesintryck!

  1. mamma till en egen prestationsprins skriver:

    Min pojke har också svårt att förklara hur sjuk han känner sig. Frågar man: hur känner du dig? så får man ett förtvivlat: Men jag vet inte! till svar. Men om jag ber om en uppskattning på en skala från ett till tio så kan jag få ett snabbt och exakt besked: Sju. Eller tre, eller hur det nu känns. Och svaret är alltid ärligt, som det ju ofta funkar för aspergerungar. Och så kan vi resonera utifrån det svaret hur vi ska göra med skola, eller äta middag, eller vad det kan vara. Mycket användbart! I början använde jag ett papper där jag ritade upp skalan. Numera räcker det med att nämna den så ser han den framför sig.

    • Vad bra att ni hittat ett system som funkar. Att visualisera brukar vara bra när man har svårt att uttrycka med ord och när ni nu gjort det ett tag finns ”bilden” av skalan i huvudet istället för på pappret. Heja er! Tack för kommentaren som jag hoppas kan ge andra inspiration att testa.

  2. Ulrika skriver:

    Nu när du skriver det, sätter ord på det. Så klart. Min pojke, ganska stor pojke visserligen behöver också några extra dagar hemma. Fast man tycker att nog skulle han kunna gå till skolan egentligen. Men så klart.

    • Ja, där ser man. Till och med en mamma som förstår och förmår kan få en aha-upplevelse. Känner igen mig i det. Ständigt ramlar det ner polletter om varför de gör som de gör…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.