Björklund vill ha studentexamen igen – vad, varför, hur?

Jag läste Dagens Nyheter om Björklund och studentexamen och blev arg. Jag fick verkligen en känsla av att han menar att några få prov skulle kompensera och påvisa all orättvisa i betygen och betygsinflationen. Och att de skulle vara avgörande för slutbetygen. Men man vet ju inte om det är Jan Björklund eller journalisten man ska vara arg på egentligen.

Studentexamen, där allt hänger på en dag. Aldrig i livet. Studentexamen som ligger till grund för betyg, men är nationellt kontrollerat och rättat, kanske det. Men vad är då skillnaden mot väl utformade nationella prov? Björklund är tveksam till att ha muntliga prov, det var en skräck tydligen. Men, det beror väl på hur de utformas. Det kan vara världens chans för en analytisk, kreativ ungdom som har svårt med skrivandet av en eller annan anledning… Jag tror tvärtom, alla andra prov bygger ju på skriva, skriva, skriva. Låt istället elever med andra talanger komma fram i de här proven!

Skånskan skriver just detta, djävulen ligger i detaljerna. Jag tänkte tillbaka till hur det lät i Dagens Nyheter när Centern genom Ulrika Larsson talade om studentexamen för någon månad sedan. Det lät bättre.

Hon talar tydligt om att det ska vara vägledande och att det är en andra chans att visa vad man kan. I dagens system där varje avslutad kurs ligger till grund för slutbetyget tillåts inga svackor. Så det gäller att man som gymnasieelev är frisk, inte har jobbigt hemma eller med sig själv, får det stöd man har rätt till eller inte blir mobbad någon enda period av gymnasiet. Då kan du inte få toppbetyg, hur duktig du än är, egentligen…

Så vi får väl se. Jag tycker det är tråkigt att våra politiska utbildningstalesmän alltid bara talar om ”mainstream”eleverna. Och att alla bara talar om skriftliga prov. Varför kan de inte i alla fall en liten bisats nämna elever med någon form av ”problem” (som ju är ganska många det med) som de som är för smarta för svenska skolsystemet eller råkar få en diagnos till stor de på grund av vårt samhälle och skolsystems utformning!?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Björklund vill ha studentexamen igen – vad, varför, hur?

  1. Ville bara önska en riktigt God och fröjdefull Jul och tacka för denna bloggen, vi känner igen oss i så mycket å man vet verkligen att man inte är ensam.

    Varma juliga hälsningar/ Johanna, Villa Svea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s