Vem är förvånad? Skolinspektionen: dåliga utredningar inför särskolan leder till felplaceringa

Jaha, då är Skolverkets mer omfattade granskning kring särskoleplaceringar genomförd. Samtliga kommuner uppvisar allvarliga brister i sin hantering av särskoleplaceringar. Ett hundratal barn (av de fall som granskades…) har placerats felaktigt. Många föräldrar har känt sig tvingade.

Utredningarna är undermåliga och inkompletta. Det betyder på ren svenska att de är dåliga och/eller innehåller inte allt de ska enligt lag! Fyra utredningar ska göras, ofta fattas en eller flera. Skolinspektionen har intervjuat föräldrar med utländsk bakgrund och de har ofta inte förstått vad särskolan är för skolform, samt de har känt sig tvingade. Men vem är förvånad. Jag är övertygad att samma sak gäller många föräldrar utan utländsk bakgrund! Det är många föräldrar till barn med asperger, autism eller liknande som har fått särskolediskussionen i knät. Och det är svårt för en hårt pressad familj att stå emot då kommunen hotar att inte annars ge det stöd barnet behöver (och har rätt till enligt lag!).

Felaktiga särskoleplaceringar kan vara bra, eftersom den vanliga skolan är en katastrof på så många håll att ta hand om barn med funktionsnedsättningar över huvud taget! Så kanske mindre kunskap i lugn miljö istället för missförstådd och illa hanterad av vuxna människor är bättre än en icke-fungerande skola, som kanske får ännu mer långtgående eller drastiska konsekvenser för barnet eller ungdomen…

Jag har skrivit om det här problemet flera gånger på bloggen. Det är klart att felaktiga särskoleplaceringar är fel! Det hörs ju bara man lyssnar på vad man säger. Det är inget försvar att svenska skolan är fel ute när det gäller att ta hand om alla våra älskade ungar. En skola för alla verkar dröja. Hoppas denna diskussion kan föra en massa gott med sig!

Många har skrivit om det här förstås, till exempel Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Göteborgsposten, Skolvärlden och tas upp i  SVT och SR Ekot och SR Den orättvisa skolan för att nämna några.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s