Pensionärer mördar på grund av våldsamma deckare!? Parallell till ungdomars dataspelande…

Nej, pensionärer mördar inte varandra trots att de läser våldsamma deckare. Inte heller dataspelande ungdomar!

Mediarådet slår i sin undersökning ”Våldsamma dataspel och aggression”  från 2011 fast att det inte finns ett samband mellan våldsamma dataspel och aggressivt beteende. Undersökningen bygger på forskningsartiklar om våldsamma dataspel (samtliga skriver de) sen 2000.  Som Dagens Nyheters konstaterar på ledarsidan att det inte är första gången och säkert inte sista gången detta behöver lyftas fram. Men statens mediaråd skriver faktiskt i sin slutsats att:

…det finns en omfattande mängd forskning som visar på ett statistiskt samband mellan våldsamma spel och aggression. Mycket av denna uppmätta aggression rör endast mentala processer och inte våldsamt beteende. Vidare finns det inga belägg för att våldsamma spel orsakar aggressivt beteende.

Men de konstaterar att forskningen inte sett vad som är orsak och verkan. Dras kanske personer med aggressiva tankar till dessa spel.

Själv brukar jag bemöta det här resonemanget med att ta upp faran för att våra pensionärer och medelålders medmänniskor ska börja misshandla och ha ihjäl varandra på grund av alla saftiga deckare som säljer i miljonupplagor. För att inte tala om alla brutala, blodiga och grymma detaljer som visas i såväl svenska som utländska deckare på TV varje kväll… Och vi sitter framför TV:n och med böckerna i timmar, vi, vuxna människorna… som nöje… Vad sänder det för signaler?

För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, pojkkrisen, Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pensionärer mördar på grund av våldsamma deckare!? Parallell till ungdomars dataspelande…

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Har skrivit en del om dataspelande på Facebooksidan. Tänkte att även ni som följer bloggen via e-post och bloggverktyg kan behöva påminnas!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.