SvD idag om SNS rapport ”Konkurrensen konsekvenser”. Lite galna slutsatser?

Jag blir riktigt sugen på att plöja SNS rapport efter att ha läst Maria Ludvigssons ledare i Svenska Dagbladet idag om SNS forskningsrapport om konkurrensutsättning av offentlig sektor, Konkurrensens konsekvenser. Hon sågar SNS rapport med hänvisning till mycket subjektiva slutsatser. Enligt Maria drar Vlachos slutsatsen att det fria valet av skola ska bort, eftersom föräldrar och elever väljer den skola som ger bäst betyg! Och det bidrar till betygsinflationen.

Men det är väl inte fel att välja en skola som verkar ha höga slutbetyg. Jag tror att de flesta väljer en sådan skola för att de är beredda på hårt arbete, är ambitiösa och vill komma in på en attraktiv högskola eller universitet. Men det är inte samma sak som betygsinflation! Om lärarna gjorde vad de skulle på dessa skolor, så skulle det innebära precis det de flesta väntar sig av att gå där! Men istället delas tydligen frikostigt höga betyg ut på många skolor för att sätta sig själv, eleven och skolan i bättre ljus.

Men hur kan man skylla det på föräldrar och barn! Är inte skolledning och lärare ansvariga för att utöva sitt arbete enligt gällande regler? Och att det skulle ha med fria valet av skolan att göra är absurd.

Låt oss säga att vi upptäcker att många poliser inte ger ut fortkörningsavgifter, trots att de uppmäter och stoppar många bilister med för hög hastighet på en gata här i stan. Poliserna säger att de är bilisterna som ställer krav på att slippa och polisernas chefer är lite i kläm med kommunen som vill att hastigheten ska ha gått ner på den här sträckan tack vare några förändringar de gjort. Så cheferna har sagt åt dem att vara lite generösa i hur de mäter…

Stoppa fritt val av bilar och bilväg! Det finns risk att bilister väljer de vägar det är minst eller generösast kontroller! Och de förstår ju inte tekniken i bilen, hur ska de kunna välja rätt bil effektivt.

Men, jag har inte läst rapporten själv… än, och det finns säkert en massa klokt också.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till SvD idag om SNS rapport ”Konkurrensen konsekvenser”. Lite galna slutsatser?

  1. Jag har läst rapporten och det här kapitlet flera gånger och det är inte vad det står. Den som står för de subjektiva tolkningarna är Maria Ludvigsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.