Falska epidemier av autism och asperger, sänkta trösklar för vad som anses sjukt eller funktionsnedsättning är sjukt i sig!

Ja, vi har diskuterat allt detta förut. Att antalet barn och unga, och vuxna också, som diagnostiseras ökar. För- och nackdelar med diagnoser, för och nackdelar med medicinering. Att medicinering måste hänga ihop med anpassningar och stöd. Att man kan fråga sig om det är barnen det är fel på eller skolsystemet och samhället som är intolerant.

Alla diagnoser i DSM kräver att vardagen inte fungerar. Att det blir så beror ju inte, bara, på personen i fråga, utan i stor grad på hur tolerant och anpassningsbar skolan eller samhället är.

Men det är väl ändå lite allvarligt när de som lett arbetet med de tidigare arbetet att ta fram DSM-manualerna kritiserar arbetet?! Artikel i Svenska Dagbladet idag.

Psykiatern Allen Frances, som ledde arbetet med nuvarande upplagan av DSM, är förskräckt över hur hans alster, DSM-IV från 1994, har orsakat ”falska epidemier” av psykisk ohälsa. Han anser numera att hans grupp gjorde misstag i DSM-IV som fick förskräckliga konsekvenser. Oavsiktligt bidrog de till att utlösa tre falska epidemier, nämligen autism, adhd och bipolär sjukdom hos barn.

Nu befarar han att kollegerna som jobbar med nästa upplaga, som är planerad till 2013, ska göra saker etter värre genom att lägga till nya diagnoser och sänka trösklarna för andra. Även om handboken aldrig föreslår behandlingar, endast diagnoser, anser Fran­ces att DSM-5 öppnar dörrarna för ännu mer läkemedel i behandlingarna, inte minst av barn.

Med stöd av Robert L Spitzer, som ledde arbetet med DSM-III, hävdar Frances att arbetet med den nya upplagan görs under stort hemlighetsmakeri. Han anar att läkemedelsbolag ligger bakom det.

Några tidigare relaterade inlägg:

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, psykisk ohälsa, Samhälle, Sjukvård. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Falska epidemier av autism och asperger, sänkta trösklar för vad som anses sjukt eller funktionsnedsättning är sjukt i sig!

  1. Fredrick skriver:

    Instämmer i kritiken av DSM, har erfarenhet som patient (Asperger).
    Tack för intressanta inlägg och tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s