Funktionsnedsättning? Nej! Funktionsskillnader? Ja! Funktionsuppsättning? Ja! Funktionshinder? Bort med dem!

Som artonåring diagnostiserades ­författaren och DN-kritikern Martina Lowden med ­Aspergers syndrom. Idag skriver hon i DN om det, problemet med att få diagnos, hur man blir behandlad då man har en diagnos. Att man med diagnos även har styrkor. Styrkor och svagheter som alla andra. Bara att för den med diagnos innebär svagheterna svårigheter på grund av samhällets utformning där man lever. Hon tar upp ett bra ord. Funktionsskillnader. Hon tar upp en bok, Tvåsam av Willy Kyrklund. Där saknar vaktmästaren i boken sinnet S. Martina skriver:

Vilket i den bästa av världar inte hade behövt vara ett problem. Kanske har man fått sinnena T, U och V för att kompensera för bristen på S. För det mesta är inte vår värld den bästa tänkbara. Kyrklund fortsätter: ”Ingalunda så att man av finkänslighet hade undvikit att tala om hans defekt. Tvärtom. Man hade skrikit den i örat på honom, man hade slängt den i synen på honom, man hade slagit honom i skallen med den. Men man hade skrikit på S-språket, man hade slängt med S-färger och slagit med S-föremål. Därför hade han ingenting förstått.” Några rader skönlitteratur vet som vanligt mer om mitt liv än någon diagnosmanual i världen. Facklitteraturen nämner sällan slagen och skriken från de neurotypa när den räknar upp problemen med vårt sätt att vara.

Men hade vaktmästaren inte blivit skriken åt och slagen på, hade hans brist på S kanske inte varit lika svår för honom att bära. Funktionsskillnader måste inte innebära funktionshinder.

Och vi måste kanske alla fundera på om vi använder ”S-språket” även till fler än de med diagnos. Kanske är det vårt egna sätt att uttrycka oss som är problemet. Inte mottagarens funktionsuppsättning, eller som vi kallar det då de inte förstår eller fungerar som vi vill, funktionsnedsättning…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Familjeliv, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s