Mycket dataspel och dator då höstmörkret smyger på! Mycket bra med det!

Nu går det snabbt mot mörkare tider. Det är inte lika enkelt att komma ut. Många prestationsprinsar har i och för sig svårt att ta sig ut, speciellt från datorn, oavsett ljus och årstid…

Men det finns en massa bra med datorn. Det är inte bara spel. Det är mycket som ens barn eller ungdom utvecklar när de spelar:

 • Engelskan, eftersom de flest spelen är på engelska och det är det gemensamma språket då de spelar ihop online
 • Andra språk, om de spelar on-line  kan de spela med spelare från hela Europa. De lär sig om andra länder, kulturer och kanske tyvärr en del svordomar…
 • Många spel kräver att man kan tänka i flera steg och planera
 • Socialt samspel. Ja, ska din grupp eller guild fungera väl så måste man ge och ta, stötta varandra och sätta sig in i hur det man ska göra går till.
 • De håller kontakten med kompisar från skolor och idrottslag, där håller de sig också up to date med vad som är på G i kompisgänget, de koordinerar allt från fester och resor till hjälpa varandra med läxan.
 • Man kan lära sig en massa också, på nätet finns instruktioner för att lära sig rita allt från manga till programmera, hur man sminkar sig till hur man bygger skateboardramp… och man kan lära sig både genom att läsa och se videos.
 • Datorn är deras TV, de ser på filmer och följer serier. Har man lite svårt med det sociala så lär man sig massor på att se hur familjer och kompisgäng uppför sig mot varandra och vad de hittar på för grejer.
 • Skratta, det finns en massa webbplatser med roliga grejer man kan skratta åt. Roliga bilder eller knäppa videor där det går på tok…
 • Poddar, bloggar och vloggar, det kan också vara nyttigt. Hur lever andra? Vad gör andra? Vad tänker andra? Säger de det de säger för att de fått betalt?

Givetvis finns det massa fallgropar! Vad tittar de på, vad hänger de på för sajter och vad skriver de själva! Och hur länge sitter de? Men det får man försöka ha koll på.  Yngre barn kan man ju kanske styra enklare, äldre barn får man försöka engagera sig även i deras nätliv. Sitt med, prova att spela själv. Vad hände i skolan kan gärna kompletteras med hur gick det att levla i går? Har du fått några coola skins? Vad handlade senaste podden om?

Hur länge sitter du själv vid skärmen? Om du räknar ihop jobbtid och fritid vid datorn/mobilen/plattan och TV-tid?

Vi måste engagera oss i våra ungars nätliv och skärmtid, delta, visa intresse och förståelse, men också ha ett vakande öga på var de är även i den digitala världen. För våra älskade vänners skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mycket dataspel och dator då höstmörkret smyger på! Mycket bra med det!

 1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Tänkte ta upp det här med ungdomar spelande och nätet. I kursen ”Professionella i samverkan för hemmasittare” ägnar vi ett helt tillfälle till detta och hur det kan kopplas till skolan. I föräldraföreläsningarna ingår detta som ett moment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.