Underbart med lite elevfokus då ambitiösa lärare biter ifrån i Svenska Dagbladet idag!

Elevfokus då duktiga och ambitiösa lärare biter ifrån på Brännpunkt i Svenska Dagbladet idag – ja, jag känner ju inte dem. Men de verkar vilja mer än vad de förmår i ett system som inte fungerar och kommer med väldigt kloka synpunkter. De tar också upp problemen ur ett elevperspektiv och det gillar vi på den här bloggen!

Det är Malin Appeltofft, språk- och dramalärare; Annna Ladra Björklund, språklärare och pedagogisk rådgivare; Katarina Engström, lärare och specialpedagog; Karin Mogren, so- och svensklärare och Emma Rosengren, språklärare och lärarfortbildare som skriver på Brännpunkt idag. Och de fokuserat inte på sina egna problem som lärare, utan tar tydligt upp konsekvenserna för eleverna. Några exempel:

”De elever som får en diagnos tror ofta att de ska få mycket mer hjälp i skolan medan sanningen är att skolornas dåliga ekonomi gör att situationen i skolan inte ändras mer än att diagnosen kan förklara och öka förståelsen för elevens svårigheter men att mycket arbete och hjälp måste ske i hemmet. ”

Jo, tack – det känner Prestationsprinsens läsare till…

”Varje barn som misslyckas i skolan blir dyrt för samhället. En ny läroplan, en ny skollag och lärarlegitimation räcker inte för att förbättra den svenska skolan så länge resurser och hjälp till eleverna uteblir. Vi behöver fler specialpedagoger och mindre klasser.”

Yes! Heja Malin, Anna, Katarina, Karin och Emma!

”Med rätt resurser och pedagogik kan en skola för alla förverkligas och innebära att alla barn blir sedda och får den hjälp de behöver. ”

Anledningen till att så få lärare hörs i debatten om skolan kan vara att vi som lärare inte vill att någon elev ska känna sig utpekad eller att många av oss helt enkelt inte orkar. Men det kan också vara att de lärare som har uttalat sig kritiskt har fått sparken och svartlistats. Paradoxalt, då det i skolans uppdrag ingår att fostra eleverna till demokratiska medborgare med rätt att uttrycka sina åsikter. ”

Att uttala sig utan att utelämna elev borde inte vara så svårt, men om resten stämmer så upplever ju många lärare samma sak som många föräldrar. Vad innebär det? Inga reformer i världen rår på en tokig, orättvis och accepterad värdegrund. Förskräckligt!

Ska bli spännande att se hur den här artikeln bemöts!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Underbart med lite elevfokus då ambitiösa lärare biter ifrån i Svenska Dagbladet idag!

  1. Emma Rosengren skriver:

    Tack för att du skriver om artikeln! Hoppas att det är okej att jag länkar på min blogg. /Emma Rosengren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.