Är skolan till för våra barn och ungdomar? Eller är den till för att producera ”det samhället” kräver? Och lyckas vi?

Ja, det kan man fundera på ett tag. Har vi en skola som är till för våra barn och ungdomar? Som ska hjälpa dem att utvecklas efter sina förmågor och i viss mån intressen. Där allas förmågor tas till vara.

Eller ska skolan utifrån ”elevmaterialet” försöka skapa det politiker och andra tror att Sverige och samhället behöver? Hur sätts målen egentligen och vilka ska få undervisning för att nå de högsta betygen? Alla? Även de i kontinuerligt behov av särskilt stöd?

Hur vet vi vad Sverige bäst behöver? För att spetsa till det – en formstöpt elev som nått alla målen och med höga betyg. Som anpassar sig till systemet? Som givetvis kan vara både kreativ,driven och framåt på alla sätt. Ibland lite vingbruten på grund av för höga krav på sig själv. Eller den som har myror i ändan (med eller utan diagnos), når strålande, eller i alla fall resultat när den ”har lust” eller kanske egentligen då en pedagog lyckas i sitt uppdrag (med eller utan särskilt stöd), men där emellan ifrågasätter och når bara målen sådär? Eller inte alls…

Förmodligen behövs båda! Men kommer båda ur vårt nuvarande skolsystem med samma självförtroende? Forskningen visar i alla fall att den med goda betyg klarar sig bra mycket bättre i livet från psykisk ohälsa, ekonomiska problem, missbruk och kriminalitet…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Funktionsnedsättningar, Lärare, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är skolan till för våra barn och ungdomar? Eller är den till för att producera ”det samhället” kräver? Och lyckas vi?

  1. Lagerstedt skriver:

    Ja, det är precis så jag också funderar… Är skolan verkligen bra för barnen? Jag kan bara gå till hur mina egna barn har upplevt skolan och utifrån det har jag en bestämd uppfattning om att många, många vuxna, som ska vara förebilder, inte tänker längre än näsan räcker. Ofta tar man inte barnens tankar och idéer på allvar och har väldigt lätt att vifta bort vad de säger som ovidkommande. Jag länkade till ditt inlägg här: http://lagerstedt.wordpress.com/2011/10/07/bryr-man-sig-om-vad-barn-tycker/
    Hoppas att många läser din blogg för du skriver så himla bra:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.