Skollyftet har ett bra inlägg om skola, nya skollagen och npf.

Det har kommit ett bra inlägg på Skollyftet om skolan och barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, med kloka tankar bland annat hur FN:s barnkonvention tydligt finns med i nya skollagen och några frågetecken om den verkligen gör det, samt några eventuella inkonsekvenser i lagen. Samt en massa kloka tankar.

Ingmari som skrivit tar upp rektorns skyndsamma utredningsansvar för att ta fram ett åtgärdsprogram enligt kap 3. Men det kan vara bra att nämna, att utredningen ska visa om eleven är i behov av särskilt stöd eller inte. Om ja, då ska ett åtgärdsprogram upprättas. Utredningen kan delegeras men inte beslutet.  En nyhet är att vårdnadshavaren kan överklaga rektorns beslut och även ett åtgärdsprogram till Skolväsendets överklagandenämnd.

Ingmari tar upp att rektorn skyndsamt ska utreda om eleven har svårigheter att nå målen, men det står också i kap 3 §8 att rektorn skyndsamt ska utreda om eleven ”uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation”. Det skulle ju kunna vara samma ”symtom” som kan straffas med utvisning, kvarsittning, avstängning enligt kap 5. Det är ju ett problem att störande beteenden är symtom. Det är också trist att det inte står tydligare vad skolan måste satt in för stöd och åtgärder innan dessa ”straff” döms ut.

I mina tidigare inlägg finns mer resonemang om förändringarna och kompletterande fakta och länkar.

Elevvårdskonferens, EVK, försvinner och rektorns utredningsansvar skärps, vad står det i nya skollagen?

Straff och åtgärder eller vad skolan får göra med elever som uppträder olämpligt eller störande i nya skollagen. 

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.