Svenska Dagbladet idag om nya elevhälsan: Nya skollagen sätter elevers hälsa på spel

Så här inleds debattartikeln i dagens SvD:

”Rektorn – inte skolläkaren – har numera huvudansvaret för elevernas hälsa. Samtidigt avskaffas skolläkare som egen medicinsk specialitet. Förändringarna kan leda till att elever med inlärningssvårigheter inte upptäcks i tid, skriver skolöverläkarna Josef Milerad och Cecilia Renman.”

Senare i artikeln skriver de:

”Att flytta det yttersta ansvaret för hälsofrågor från oberoende läkare till ekonomiskt pressade lekmän väcker farhågor.”

Författarna har en poäng i problemställningen, de tror jag att många av er kära läsare också tror. Eller vi kanske vet. Men är det här något nytt? Beror det på elevhälsan införande?

Både skolläkare och BUP-läkare har redan innan förändringen haft svårt att nå fram till dessa ”ekonomisk pressade lekmän” i frågorna om särskilt stöd till elever i behov av det. Ofta har de liksom föräldrar och eleven uppgivet fått svaret från skolan eller kommunen att – Vi har helt enkelt inte resurserna. Så får de inte svara. Men det gör de.

Det finns ju något positivt i elevhälsans införande, för det står uttryckligen i nya skollagen att det ”för medicinska, psykologiska och psykosociala insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Vidare ska det finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses.”

Tidigare inlägg ”Nya skollagen, elevvård och skolhälsovård försvinner, ersätts av elevhälsa” och kring samma frågor Elevvårdskonferens (EVK) försvinner i nya skollagen och rektorns utredningsansvar skärps.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Nya skollagen, Politik, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s