Gymnastik, det är så svårt för Prestationsprinsen och andra barn med oro och eller diagnos

Prestationsprinsen suckar vid middagsbordet. Det blir tyst. Syskonen stannar upp i sitt glufsande. Drottningen och Pappa tittar på varandra och sen på Prestationsprinsen. Jag tycker gymnastik är så svårt…  kommer det efter ett par sekunder. Det syns att han tänker, att tankarna snurrar där inne i hans huvud, men att de inte riktigt är eller blir sorterade.

Så brister det. Det bara väller fram: Jag tycker det är så jobbigt! Allt är jobbigt!

Att gå till gympasalen, att byta om i smutsiga omklädningsrummet, att klä av sig, att alla springer runt och låter innan vi har samling, att man inte vet vad man ska göra innan eller vilka man ska vara med, det är smutsigt på golvet, så ska man ligga och vara på det ändå. Ibland ska vi gå ut!

Sen är det bråttom, bråttom, stress, stress med att byta om och duscha, jag vill inte duscha i äckliga duschar med andra barn som slänger kallt vatten och bråkar, toaletten luktar kiss och man hinner inte till nästa lektion och då blir Katarina arg för att vi alltid kommer försent, men ber vi Roger om mer tid att byta om på säger han bara att vi visst hinner. Men det gör vi ju inte! Ibland låser Katarina dörren…

Det är så jobbigt. Varför lyssnar ingen på att det är jobbigt! Åhhh!

Drottningen funderar och tittar förstående och kärleksfullt på honom. Men Gubben, säger hon. Det är jobbigt. Vi vet det. Men Henrik är ju med dig och ska hjälpa till för att det inte ska bli så rörigt.

Det funkar inte ändå! Det är smutsigt och äckligt! Han är inte med i omklädningsrummet och jag vill inte ha honom där. Inte i duschen heller. Han vet aldrig vad vi ska göra och när vi kommer försent och Katarina blir arg säger han ingenting!

Drottningen tänker på åtgärdsprogrammet.

  • Elevassistent som stöd vid övergångar och schemabrytande aktiviteter.
  • Elevassistenten ska varje morgon gå igenom dagen och t.ex. informera om lektioners innehåll, vad som ska hända, tider och speciellt informera om gymnastik och andra praktiska ämnen med förflyttningar som slöjd, gymnastik, musik…
  • Gymnastikläraren ska i god tid informera elevassistent och mentor om vad de kommande gymnastiklektionerna ska innehålla. Musik-, slöjd-, bild-lärare ska arbeta på samma sätt.
  • Prestationsprinsen ska inte behöva byta om och duscha på gymnastiken.

Så tänker hon på hur hårt men vänligt hon och hennes man fick kämpa för att få in vem som skulle vara ansvarig för vilka åtgärder. Men det gick inte att få skolan att ta med när och hur uppföljning skulle ske. Det blir lite allmänt prat på mötena och skolan sammanfattar med att det är på gång och det tar tid att komma in i nya rutiner…

Prestationsprinsen säger att han aldrig, aldrig mer ska gå på gymnastiken!

Och Drottningen vet inte vad hon ska säga. Skolan sköter inte detta bra. Hur mycket ska hon pressa Prestationsprinsen. Det är ju för svårt. Hon bestämmer sig för att bara trösta och lyssna ikväll. För hon vet faktiskt varken ut eller in just nu…

Är det så här vi uppmuntrar barn till att vilja röra sig mer? Är det konstigt att så många barn och ungdomar vägrar vara med eller inte går på gymnastiken? Skulle du vilja duscha, klä om och gå på toan i dina elevers/barns skola? Tidigare inlägg på samma tema: Mer idrott i skolan! Sitt still ungar!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s