Skolan är i kris, elevernas resultat sjunker i internationella jämförelser och föräldrarna är nöjda eller mycket nöjda med skolan!?

Lärarförbundet har gjort en undersökning på hur nöjda föräldrar är med sina barns skola. De framhäver att 77 procent tycker att deras barns skola är ganska eller mycket bra. 74 procent, ger barnets lärare samma omdöme, medan 18 procent svarar ”varken bra eller dålig”. Det är ändå ganska höga resultat. Väldigt få tycker att barnets lärare är dålig.

Samtidigt sjunker våra barns resultat, pojkarnas mest, i internationella jämförelser, skolan är i kris enligt de flesta inblandade. Vi gör om lärarutbildningen, skriver ny skollag, ska höja lärarnas status och vill skapa en skola för alla. De flesta anser att det behövs en uppryckning inom svenska skolan. Men föräldrarna är nöjda…

Tittar man i rapporten (finns som pdf) ser man att 7 av 10 föräldrar är mycket eller ganska nöjda med skolan i allmänhet, då betyder det väl att 3 av 10 föräldrar inte ens är ganska nöjda? Och siffran är att 2,5 av 10 föräldrar tycker att den egna skolan inte ens är ganska bra. Liknande siffror fast lite sämre för lärare i allmänhet och den egna. Är det OK? Är det bra? Går det att förklara bort att 25 – 30% bara är gnällspikar och en normal andel likgiltiga eller missnöjda?

Vad betyder ”varken bra eller dålig”? Om man inte ens tycker att det är ganska bra, då är det väl illa … Och är det professionellt att ha fem alternativ? Är det inte ganska grundläggande att man inte ska ett ojämnt antal eftersom många dras till mitten alternativet i landet lagom? Det har också upp emot 30% av de tillfrågade svarat på många frågor! Och ett par tre procent på samtliga frågor väljer dåligt eller ganska dåligt. Typ en i varje klass eller kanske snarare ganska många i en del klasser och förhoppningsvis inga i de flesta klasser? Lärarförbundet gör ingen analys av sina siffror.

Är det kanske så att undersökningen visar att föräldrar måste börja engagera sig. Sätta sig in i sina barns skolsituation och hur skolan fungerar. Det är verkligen ett underbetyg att upp till en tredjedel av de tillfrågade på samtliga frågor inte verkar ha en annan synpunkt än ”varken bra eller dålig”! Och undersökningen visar att man kan säga vad som helst med statistik.

SvD, DN och GP har bara satt in en TT-notis. Det är tråkigt för det är orimligt att barnens resultat sjunker och föräldrarna ändå är nöjda. Bara SVT är inne på det spåret. Skärpning journalister. Lite mer granskning tack!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, Politik, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.