Claes Hulting sommarpratare som inspirerar. Paralleller finns tydligen inom flera delar av vården.

Claes Hulting var värd för sommar i P1 tidigare i sommar. Han arbetade som narkosläkare då han 1984 krossade sin sjätte halskota i en dykolycka och blev förlamad från bröstet och ner. Har startat Stiftelsen Spinalis, som i över 20 år haft som huvudsyfte att hjälpa andra ryggmärgsskadade till ett bättre liv. Han talade om ”hur rädd vårdpersonal torkar tårar snabbare än trygg och varför rehabilitering måste rocka fett.”

Hans sommarprogram är så inspirerande och berör oss alla, men tyvärr känner man igen bristerna inom vården för ryggmärgsskadade. De påminner eller är de samma som för våra älskade ungar med osynliga funktionshinder…

Han berättade om hur han på fullt allvar, som vuxen man, erbjöds att göra pärlplattor och trä pärlor som rehabilitering för finmotoriken… Han hittade då själv på att rensa fisk istället och upptäckte senare i sitt arbete med Spinalis att plocka isär och ihop motorer kan motivera killar och män lite bättre.

Här finns igenkänning från habiliteringen för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hur ofta utgår vi från ungarnas intressen?

Han talar om utskrivningen av ”lyckopiller” till allvarligt sjuka och döende patienter. Inte så mycket för deras skull, de skulle må bra av att gråta ut och bearbeta sin sorg och ångest. Men det blir ju lättare för läkare och annan personal att hantera både patienterna i sig och jobbet om de inte storgråter på ronden utan kan ta informationen lite mer sakligt.

Parallellen är tydlig till våra barn och unga som medicineras för ADHD för att skolan, och ibland familjen, inte kan ta vara på deras kreativitet, ifrågasättande och energi. Eller till andra funktionsnedsatta som inte orkar med sin situation och istället för bra habilitering och stöd att komma vidare får lyckopiller de med…

Han berättar om hur Landstinget var helt ointresserade av hans idéer för att förbättra rehabiliteringen för ryggmärgsskadade och hur han ändå gav sig den på att genomföra det hela på privat väg, hans och några kollegors egna privata glödande engagemang och privata pengar från Stenbeck. Och det har blivit en succé, hans drivkraft var inte någon vinstmaximering utan han såg vad som behövdes och ville förverkliga det.

Även här är parallellen tydlig till barn och unga med autismspektrumtillstånd. Medan friskolorna i stort hängs ut som profithungriga cyniker, glöms helt de små friskolorna som specialiserat sig på t.ex. aspergers syndrom bort. De har fått bryta sig ut ur kommunernas trångsynta och kostnadsminimerande tänk för att kunna förverkliga sina visioner om en fungerande skola även för de här barnen.

Ja, det fanns mer paralleller. Lyssna på Claes Hulting. Ett mycket inspirerande och positivt program som förhoppningsvis kan ge fler energin att ta tag i de där tankarna som kan medföra förbättringar för någon i din närhet. Alla kan göra något, även om det är smått och några kanske faktiskt ruvar på ett nytt ”Spinalis” som kan ”rocka fett” för en annan målgrupp ….

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, pojkkrisen, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.