Adhd-medicineringen har fördubblats på fem år…

I Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet i måndags står det att ADHD-medicineringen har fördubblats på fem år. 52 000 svenskar medicineras. Ökningen står tydligen huvudsakligen vuxna för. Men det är många barn och ungdomar också. Detta trots att medicinering ska vara ett andrahandsalternativ efter anpassningar i hem och skola och efter stöd från psykolog eller psykiatriker…

Ja, det är bara att ställa sig frågan igen. Vad är det för samhälle vi vuxna skapar? Vad är det för samhälle där energiska, kreativa, normalbegåvade, ibland mycket(!) intelligenta ungar medicineras för att vi vuxna ska orka med och få kontroll?

Ekot rapporterar också, om hur livet vänt för en man då han nu medicinerar och det är ju positivt, för visst kan det hjälpa. Men Ekot tar också upp problemet att medicinering ofta skrivs ut som första eller enda åtgärd. Vilket ju är emot alla rekommendationer och sunt förnuft. Men mycket vanligt.

Funktionsnedsatt är den som inte klarar sin vardag p.g.a funktionshinder i samhället. Och det är förstås vi som skapar hindren. Som trappor för den rörelsehindrade, komplicerad text för den utvecklingsstörde och kanske en energilös och inte särskilt kreativ lärare eller psykolog för den energiska, kreativa, intelligenta, visserligen högljudda och inte helt lätthanterliga eleven, ofta killen …

Lättare att skriva ut ett piller. Men vem ska nu ha energin, nytänket och viljan att förändra världen till det bättre?

Se t.ex. tidigare inlägg ”Allt fler barn utreds för ADHD i Stockholm, men är det oss vuxna eller barnen det är ”fel” på?”, ”ADHD eller bara kreativ entreprenör? Tar vi vara på kreativitet i skola och hem?” och flera som du hittar via dessa två.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Funktionsnedsättningar, Lärare, NPF, Ny i svenska skolan, pojkkrisen, Samhälle, Särskilda behov, skola, Utbildning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Adhd-medicineringen har fördubblats på fem år…

  1. anna m skriver:

    Du borde ha en facebooksida. Hänger du där? Vi sprider din blogg

  2. anna m skriver:

    De flesta jag känner erbjuds medicin direkt till sina barn och sig själva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.